ЕП прие отпадането на визите за Украйна

OFFNews 06 април 2017 в 14:17 2400 7

Европейският парламент прие отпадането на визите за Украйна, съобщи евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата в ЕП. 

Безвизовият режим ще се отнася за украинците, които имат биометрични паспорти. Те ще могат да пътуват без визи и да остават в рамките на 90 дни в рамките на половин година в страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария. 

Безвизовият режим важи за пътувания с цел туризъм, бизнес, посещение на роднини или приятели, но не и с цел започване на работа. 

Решението, прието с 521 гласа "за", 75 "против" и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС, съобщи БТА.

Мария Габриел обясни, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е надхвърлила очакванията. 

Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология - когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим. Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство, посочи тя.

Решението за отпадането на визите за Украйна беше отлагано няколко пъти, като очакванията бяха то да бъде взето до края на 2016 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

06.04 2017 в 17:05

" А и какво общо трябва да има Русия, Индонезия или Канада с това кой получава привилегии от ЕС?"

Ако не си обърнал внимание, има цял легион коментиращи които намират причина да споменават Путин и Русия под абсолютно всяка новина. Остаряла тактика за формиране на обществено мнение, но явно това са им възможностите.

10571

7

Hissarion

06.04 2017 в 16:59

С тия спекулации можеш да хванеш само някой неграмотник. Когато си на дъното един процент нагоре не означава нищо. Означават нещо обаче 2000$ БВП на глава, 88% от БВП дълг(и расте). Означават нещо също 200 престъпления срещу журналисти за миналата година, 131 място по индекса на корупцията. А за Русия не съм чул да е похвалена, че е преизпълнила изисквания на ЕП. А и какво общо трябва да има Русия, Индонезия или Канада с това кой получава привилегии от ЕС?

10571

1

Hissarion

06.04 2017 в 14:32

Брей тоя Порошенко какъв отличник се оказа - с фалирала икономика, процъфтяваща корупция, нулева свобода на словото, неспазване на Минските споразумения. Интересно какви са били изискванията които е преизпълнил. А и украинските туристи, които не могат да си платят газта през зимата, едва ли ще се впуснат към Европа с туристическа цел. Тук мирише на опит за натриване на носа на Ердоган - един вид виж сега, който слуша получава, който не - не.