Експерт на Defence Express: Ще има още атаки на Украйна по цели в руския тил като в Енгелс-2 и Дягилево

За достигане на дълбокия тил на Москва Киев използва конструираните като мишени за обучение на ПВО Ту-141 "Стриж"

Алексей Александров, Настоящее время 06 декември 2022 в 14:17 11705 4

Ту-141 Стриж

Снимка Клуб Фактов

Някой в Украйна е стигнал до идеята, че Ту-141 "Стриж", използван за мишена за обучение на ПВО, може да се използва като истинска ракета по руски цели.

Във вторник сутринта дрон атакува летището в Курск, избухна резервоар за съхранение на гориво. Ден по-рано, в понеделник експлозии прогърмяха в две руски авиобази – „Енгелс-2“ в Саратовска област и „Дягилево“ край Рязан. От фронтовата линия до „Енгелс-2“ са повече от 700 километра. До „Дягилево“ – около 500. Според оповестяваната досега официално информация украинската армия не разполага с оръжие с такъв обсег на действие. С какви средства Въоръжените сили на Украйна могат да достигат дълбоко в руския тил, как става това и ще има ли нови атаки разказва в интервю за „Настоящее время“ военният експерт от Defence Express Сергей Грабски.


- Тази сутрин в района на Курск дрон долетя до летището. Така казва местният губернартор. Знаете ли що за летище е това в Курска област и защо там биха могли да бъдат нанесени удари?

- Явно тук става дума за летище със съвместно базиране, което преди войната е използвано както от гражданската, така и от военната авиация. Сега то вече се е превърнало в легитимна военна цел, тъй като такива съоръжения, затворени за полети на гражданската авиация, сега се използват само за действия на бойната авиация на Въздушно-космическите сили на Руската федерация, включително за осигуряване на техните войски на фронта срещу Украйна. Затова той е станал и обект на нападение. Освен това, ако дотам наистина е долетял дрон, ударът все пак е бил нанесен не върху инфраструктурата на самото летище, а върху петролното хранилище, където може да са натрупани запаси от авиационно гориво. Това е по своему елегантна хибридна тактика: от една страна, да не се причиняват щети на местната инфраструктура, включително цивилна, от друга – да се изкара от строя авиацията в този район за известно време по чистата логика, че ако бойните и военните самолети не разполагат с гориво, те от това летище не мога да бъдат вдигнати във въздуха.

Ако разсъждаваме какъв тип средства за унищожаване могат да се използват, тогава е очевидно, че е използван, образно казано, братът на съветския безпилотен самолет Ту-141 "Стриж" - безпилотният самолет Ту-143 "Рейс" с обхват на полета около двеста километра, който може да поеме на борда си до 150 килограма полезен товар. В този случай, както се подразбира, експлозиви. Специфичното на този дрон е, че прилича на крилата ракета. За нашата противовъздушна отбрана той беше използван като симулатор на крилати ракети. Дойде времето, когато подобни дронове започнаха да се използват като импровизирано средство за унищожаване на обекти в дълбокия тил на руската армия.

- Хайде, Курска област все пак е руска област, граничеща с Украйна. Да поговорим обаче за „Енгелс“ в района на Саратов. Наясно ли сте какви самолети са унищожени в Енгелс или са станали негодни?

- Там най-вероятно можем да говорим за Ту-95МС. Ако бяха повредени Ту-160, тогава малко трудно можеше да се скрие тук зад евфемизма "обшивката на самолета е леко повредена", както спомена Конашенков. Защото в Русия има само 16 самолета Ту-160. И всеки такъв самолет буквално струва теглото си в злато. Помислете, че загубата на един такъв самолет „Бял лебед“ за Русия е равносилна на загуба на крайцера „Москва“ или повреда на Кримския мост.

А Ту-95МС се смята за стар самолет. Русия има около 60 такива бомбардировача. Съответно, ако два от тях бъдат повредени - повредени така, че не могат да излетят известно време - руската военна машина може да не усети такава загуба известно време. Следователно тук очевидно говорим за Ту-95МС.

В крайна сметка някои от официалните ни източници вчера твърдяха, че около 22 самолета Ту-95МС е трябвало да участват в атаката, но всъщност са излетели 14. Очевидно два самолета определено са били повредени, а екипажите просто са отказали да летят на останалите бомбардировачи.

– Имате предвид ракетния удар по украински градове? Вчерашната атака ли, когато бяха изстреляни 70 ракети по Украйна?

- Да, нея.

- Съответно с тези самолети, както казвате, които бяха в Енгелс, Русия нанася удари по Украйна. Как може Украйна да атакува тези руски военновъздушни бази? От Енгелс до фронтовата линия в Украйна са 700 километра. От Дягилев - около 500 километра. Какво може да преодолее такива разстояния?

- Нашата агенция е на мнение, че атаката срещу тези летища може да бъде извършена от преработен съветски дрон от типа Ту-141 „Стриж“.

- Който вече споменахте?

- Не, тези са подобни на Ту-143 "Рейс". Те просто приличат на външен вид, но се различават по характеристики. Ту-143 "Рейс" има обсег от само 200 километра - и той би могъл да полети до Курск тази сутрин. Но до Енгелс и Дягилев са летяли „Стриж“, тъй като това е единственият тип самолет на разположение на въоръжените сили на Украйна, който има способността да лети на такова голямо разстояние, включително да премине през линията на противовъздушната отбрана на противника.

Спецификата на тези Ту-141 "Стриж" е, че от една страна това е доста голям самолет: дължината на фюзелажа е осем метра. Но, от друга страна, има реактивен двигател, който му позволява да развие достатъчно висока скорост.

Друг важен момент. Това е стар съветски дрон, който няма такава опция, както при съвременните - операторът седи и управлява с джойстика. Не, там е необходимо предварително да се програмира полета на този дрон по даден маршрут. И съответно операторът не трябва да седи на едно място да чака да пристигне дронът. Това е нещо като изстрелване на ракета. Но, очевидно, светлите умове на нашите въоръжени сили са разбрали, че след като имаме достатъчно дронове, които приличат на ракета, защо пък да не ги използваме като ракета. Съдейки по факта, че разрушенията все пак не са толкова значителни, колкото бихме искали. Нека бъдем честни: два повредени бомбардировача тона не са 10. Очевидно е използван точно такъв маломощен дрон с толкова малък полезен товар - 150 килограма експлозив.

- Но ние се съмняваме в далекобойността на тези дронове не само защото трябва да имат много гориво, за да летят, но и защото са дълбоко в руския тил. Трябва по някакъв начин да заобиколим руската система за ПВО. Вие разбирате ли как се случва това? Защо тези дронове долетяха толкова лесно до Енгелс?

- От една страна тук вече работи една подобна тенденция. Когато има самолет с характеристиките на дозвукова крилата ракета, който може да лети на малка височина. Щом нашата ПВО с богат боен опит има случаи, когато една ракета не може да бъде свалена и тя достига целта си, както се случи например вчера - все пак 10 ракети достигнаха целите си и поразиха обекти на енергийната инфраструктура, тогава какво да правим кажете с руските зенитни оръдия, които седят някъде отзад и нямат боен опит. Може би по принцип за цялата си военна служба те не са сваляли нито една бойна цел.

Ако говорим за някои по-съществени неща, от една страна при нас постоянно въртим баланса, че Русия разполага с огромно количество ракети С-300 за обстрел на украински градове – около седем хиляди броя. Но в същото време дори нашите коментатори забравят да споменат такъв факт, че за да обстрелва градовете на Украйна с С-300, Русия постоянно сваля от бойно дежурство установките С-300 в граничните си градове и ги изпраща по-близо до фронтовата линия, обстрелвайки Запорожие. Някак си така се получава. Руснаците бяха твърде упорити през последните две седмици, обстрелвайки Запорожие със системи С-300, а след това откриха, че имат огромна дупка в противовъздушната си отбрана, която, както се оказа, нямат с какво да покрият и, през която, Украинските дронове можаха да прелетят. Какво да кажем за граничните райони на Руската федерация с Украйна, щом за обстрела на нашите градове руснаците премахнаха комплексите С-300 от системата за противовъздушна отбрана на Санкт Петербург. Въпреки че, както ни се струваше, това е свещено място - Санкт Петербург - там е невъзможно да се отслаби противовъздушната отбрана. Ама не, махнаха комплекси оттам, обстрелваха нашите градове с тези ракети. Сега явно и тук ще трябва да плащат за организационните си грешки.

- Как мислите, ще се повторят ли такива инциденти?

- Командването на военновъздушните сили очаква, че това може да се случи. Аз също мисля, че може да се повторят, дори само защото една атака срещу летище в тила на врага е добре. Но всяко действия изисква затвърждаване. Затова, съдейки по всичко, нови атаки ще има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

4

Merc

06.12 2022 в 18:27

- Сынок, ты знаешь, водка подорожала.
- Пап, это значит, что теперь ты будешь меньше пить?
- Нет, сынок. Это значит, что теперь ты будешь меньше есть.

345

3

Джендо Джедев

06.12 2022 в 15:48

Много интересно на рашките ПВО-то как ги е допуснала. Нали имаха "безаналогови" С-400. И говорим за военни летища, а не за трафопостове и обори. :D

-529

2

6екеr4о

06.12 2022 в 14:57

Украинците стават все по-добри!

-795

1

Дедо МразИ

06.12 2022 в 14:42

После ще има рев ;-)