ЕК и гръцки политици отричат излизането на Гърция от еврозоната

OFFNews 06 януари 2015 в 08:13 2519 3

Снимка DW

По повод информацията, че Германия е готова да приеме излизане на Гърция от еврозоната, от Европейската комисия припомниха, че такава правна възможност няма и засега отказаха коментари по темата.

Евентуално връщане на Гърция към драхмата ще струва милиарди евро на европейските данъкоплатци, само за Германия цената ще е от порядъка на 80 милиарда евро, предупреди лидерът на групата на либералите в Европейския парламент Ги Верховстат, цитиран от БНР.

Според него идеята Гърция да напусне еврозоната е абсурдна и въобще не трябва да се обсъжда – вместо това трябва да се намери начин да бъде решен проблемът с липсата на инвестиции там и в други страни от Евросъюза.

Лидерът на социалистите Джани Питела пък обвини германската десница, че се държи с Гърция като шериф, което според него е недопустимо и погрешно, защото само ще разгневи нейните граждани и ще ги отблъсне от Европейския съюз.

Хипотетичният гръцки изход от еврозоната не е възможност, членството в нея не подлежи на отмяна, подобен ход може да предизвика много опасен ефект на доминото, заяви Питела.

Присъединяването към общата европейска валута е необратимо, припомни и говорител на Европейската комисия. Оттам обаче обявиха, че решенията са в ръцете на гръцките избиратели и преди те да се произнесат, няма да коментират хипотези.

Междувременно от опозиционната партия СИРИЗА обявиха, че Гърция ще остане в еврозоната, ако те спечелят на предсрочните избори. 

Социлогочиските проечвания в Гърция показват, че СИРИЗА може да спечели парламентарните избори. В декларацията на партията се казва, че единствено премиерът Андонис Самарас е посмял са обвърже предстоящата победа на опозиционната партия на изборите с излизането на Гърция от еврозоната.

В документа се подчертава също, че СИРИЗА не шантажира Европа с терористични сценарии и се допълва, че възможната победа на изборите на опозиционната партия ще бъде призната в цяла Европа като прекрасна възможност да се преразгледа текущата политика на строги икономии.

СИРИЗА призовава Самарас „незабавно да престане с кампанията за очерняне на страната зад граница и за сплашване на гръцкия народ”.

В интервю на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за гръцкото издание на американския в. "Хъфингтън пост" той казва, че неговата партия се стреми не да разваля еврозоната, а да я спаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!