Гърция разпуска парламента си след провал да избере президент

ОFFNews 29 декември 2014 в 13:21 3575 1

Премиерът на Гърция Антонис Самарас.
Премиерът на Гърция Антонис Самарас.

Гръцкият парламент не успя да избере президент по време на решителното трето гласуване в понеделник, съобщи "Ройтерс".

По закон, ако депутатите не изберат президент, парламентът трябва да се разпусне до 10 дни и да обяви предсрочни избори.

Единственият желаещ да заеме поста - бившият еврокомисар Ставрос Димас, не успя да получи необходимите 180 гласа в подкрепа на кандидатурата си в нито едно от 3-те гласувания. Той събра 168 гласа, колкото и на втория рунд от вота.

Внезапните избори може да попречат на международната финансова спасителна програма, която бе отпусната на страната, което може да постави под риск изплащането на дълговете на Гърция. Цялостната ситуация на нестабилност пък може сериозно да подкопае икономиката на държавата.

Перспективата за нови избори накара основния индекс на борсата в Атина да се понижи с 10%, до 767,85 пункта. Все още не се знае с колко ще се понижи индексът, след като опасенията от предсрочен вот се оправдаха.

Премиерът на страната Антонис Самарас призова депутатите да подкрепят кандидатурата на Димас, за да не се стигне до разпускане на парламента. Въпреки това той заяви, че е сигурен, че партията му ще победи на изборите, които предстоят през февруари 2015 г.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови