Едуард Сноудън блокиран на летище в Москва, Русия отказва да го предаде

Вероника Шербанова 26 юни 2013 в 12:03 3345 1

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън се намира в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва.

Той е блокиран на летището от вчера. Информацията беше потвърдена от руския президент Владимир Путин. Американският паспорт на Сноудън е анулиран, а той няма други документи за самоличност. Затова не може нито да влезе в Русия, нито да излезе от страната, обясни Путин.

Руският президент заяви, че пристигането на Едуард Сноудън в Русия е неочаквано. Въпреки това той беше категоричен, че Сноудън няма да бъде задържан и предаден на САЩ, тъй като двете страни нямат споразумение за екстрадация.

Опитите да се замеси Русия в изчезването на бившия служител на ЦРУ са „безсмислици и врели-некипели“, каза Путин.

Асандж, както и Сноудън се смятат за правозащитници и заявяват, че се борят за разпространение на информацията.
Запитайте се: Необходимо ли е такива хора да бъдат предавани и да бъдат вкарвани в затвора? 
Във всеки случай аз предпочитам да не се занимавам с такива въпроси, тъй като това е все едно да стрижеш прасенце - крясъци много, вълна малко, обяви Владимир Путин.

В същото време от Белия дом са категорични, че Русия има „очевидни правни основания“ за предаването на Едуард Сноудън на САЩ. Русия трябва да екстрадира възможно най-скоро Сноудън, въпреки липсата на споразумение за екстрадация, тъй като в родината си бившият служител на ЦРУ е обвинен в шпионаж и това би укрепило сътрудничеството между двете страни.

В началото на юни в британски и американски медии се появиха документи, доказващи, че Националната агенция за сигурността на САЩ разполага с разпечатки от телефонните разговори на милиони американци, без значение дали са заподозрени за престъпление или не.

Няколко дни по-късно Едуард Сноудън обяви, че той е един от хората, изпратили на медиите документите.

Сноудън обясни, че е в Хонконг и още тогава заяви, че очаква да не види повече родината си след своето признание.

Малко след това Сноудън беше обявен в САЩ за шпионин. Самият той напусна Хонконг и изчезна, а по-късно се появи в Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews