Едуард Сноудън изчезна в Москва

24 юни 2013 в 07:49 3848 1

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън изчезна в Москва.

Той не излезе заедно с другите пътници от самолета от Хонконг на летище "Шереметиево". Свидетели твърдят, че той е бил отведен с дипломатическа кола, предаде АФП.

Човекът, който разкри как американската Национална агенция за сигурност е подслушвала милиони граждани и е издирван по обвинение в шпионаж напусна Хонконг, където бе от 20 май, с полет SU213 на "Аерофлот". Пътници, преминали паспортната проверка на терминал F, заявиха, че той е бил отведен.

Очакваше се крайната дестинация а Сноудън да е Исландия или Еквадор, където да поиска убежище. По-късно днес външният министър на Еквадор заяви, че правителството е получило молба за убежище от Сноудън.

Източници, цитирани от руските агенции, твърдят, че името на Едуард Сноудън фигурира сред пътниците на полет на "Аерофлот" в понеделник за Хавана, а оттам за Каракас.

Според обществената телевизия Русия 24 Сноудън може да прекара нощта в посолството на някоя латиноамериканска държава в Москва.

Американската прокуратура предяви обвинения в шпионаж срещу Сноудън за това, че е предавал на медиите секретни документи, собственост на специалните служби, и поиска екстрадиране в родината му.

Скандалът гръмна на 9 юни, когато чрез американския вестник “Вашингтон поуст” и британския “Гардиан” 29-годишният Сноудън разкри информация за мащабните подслушвания. По това време Едуард Сноудеън беше в Хонконг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!