Две години затвор грозят 12 ученици за клевети срещу Ердоган

Последна промяна на 28 юни 2013 в 08:12 2568 6

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

12 непълнолетни ученици в гимназиалния курс са изправени на съд в Бурса, Турция, заради клевети срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган .

Делата срещу тях са заведени от местната прокуратура с искане за налагане на наказания до две години затвор, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус".

На първото съдебно заседание в знак на протест пред Съдебната палата в Бурса се събраха много съученици на обвиняемите и от тяхно име 18-годишната Емине Акбаба декларира: „Нека никой да не си прави илюзии; дошлите тук в знак на солидарност гимназисти няма да се преклонят и да се оттеглят от протеста”

На 25 март тази година протестиращи младежи в Бурса се събирали на протест пред сградата на местното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Скандирали лозунги като „Безплатно образование” и „Влизане в университетите – без приемни изпити”. По време на протеста обаче част от младежите започнали да издигат и лозунги, „уронващи престижа на премиера Реджеп Тайип Ердоган”. Полицията веднага се намесила, разпръснала протестиращите и започмала разследване срещу общо 17 младежи, от които 12 са непълнолетни.

В резултат на прокурорското разследване тези 12 непълнолетни са изправени пред Първи състав на Съда за деца, а останалите 5 младежи – пред Трети състав на Гражданския съд по обвинения за „клевета срещу министър-председателя” и за „провеждане на незаконна демонстрация”, с искане за налагане на наказания - затвор със срок до 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови