Двама украински журналисти задържани в Луганск за шпионаж

OFFNews 01 юли 2014 в 21:24 2776 5

Снимка kyivpost.com

Отвлечената Анастасия Станко.

Двама украински журналисти от киевската онлайн телевизия „Hromadske TV“ са заловени за шпионаж от сепаристките бунтовници в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), съобщава украинският вестник „Киев Поуст“.

Съобщението за изчезването на Анастасия Станко и оператора Илия Безкоровайний е дошло снощи, след като двамата били задържани по време на изготвянето на репортаж от град Луганск.

Все още няма официално потвърждение от страна на сепаристите в ЛНР.

Според непотвърдена информация двамата журналисти са държани в плен в една от окупираните централни сгради в центъра на Луганск.

Онлайн телевизията публикува изявление, в което призовава двамата да бъдат незабавно освободени и моли всеки, който има информация за Станко и Безкоровайний, да съдейства на органите на реда.

Дуня Миятович, представител на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа по въпросите за свободата на медиите, публикува статус в „Туитър“, коментирайки, че случилото се е „недопустимо“ и сигурността на журналистите трябва да бъде гарантирана.

Междувременно днес президентът на Украйна Петро Порошенко прекрати примирието със сепаратистите в източната част на страната и обяви, че подновява операциите срещу бунтовниците.

Решението на Порошенко дойде изненадващо, след като не само Русия, но и Германия и Франция го призоваха да продължи примирието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews