Дмитро Кулеба: Украйна има право да атакува цели на територията на Русия

Според украинския министър Западът помага на страната да не загуби, но не всички съюзници искат да спечели пълна победа

OFFNews 09 декември 2022 в 10:15 3581 13

Кулеба

Снимка Архив

Дмитро Кулеба

Киев има право да атакува цели на територията на Русия в отговор на масираните руски ракетни атаки, заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

През последните дни се стигна до атаки с дрон срещу руски летища и, въпреки че Киев официално не е признал авторството си, както Русия, така и западните държави твърдят, че зад нападенията стоят украинските сили.

Шефът на украинското МВнР каза, че не може да се очаква от Украйна да се въздържа от такива действия в ситуация, когато се бори за оцеляване. „Ние сме концентрирани преди всичко върху цели в окупираните територии на Украйна, върху освобождението на нашата територия. Но твърдението, че Русия може да прави в Украйна всичко, на което може да си позволи технически, докато Украйна няма такова право, е концептуално, морално и военно погрешно“, заяви Кулеба. „Украйна не трябва да бъде потискана безкрайно. Ние сме страна, която воюва на всички фронтове за своето оцеляване, за своята териториална цялост“, добави министърът.

В публикуваното интервю Кулеба апелира светът да не се страхува от разпада на Русия. Министърът припомни, че макар западните съюзници да са съгласни, че трябва да се избегне военно поражение на Украйна, не всички подкрепят целта й – пълна победа. При такъв сценарий Украйна ще си възвърне контрола не само върху териториите, загубени при сегашната инвазия, но и върху Крим и части от Донецка и Луганска област, отнети през 2014 г.

"Някои от тези съюзници се опасяват, че подобен резултат може напълно да дестабилизира ядрената руска държава, което може да доведе до нейното разпадане и широко разпространени граждански вълнения с непредвидими последици за света", пише вестникът.

Това, според Кулеба, идва от страха, че такова развитие на нещата би могло да дестабилизира въоръжената с ядрено оръжие руска държава и потенциално да доведе до нейния разпад. Такива събития биха могли да доведат до нови конфликти, което би могло да има непредвидими последици за целия свят.

Киевският политик допълва, че тези опасения му напомнят за позицията на американския президент Джордж Буш. В прочутата си реч "Пилето от Киев" през 1991 г. той предупреждава за опасностите от "самоубийствения национализъм" и призовава Украйна да се откаже от идеята за независимост от Москва в името на спасяването на СССР.

"Призовавам света да не се страхува от рухването на Русия. Ако колелото на историята започне да се върти, никой няма да може да го спре. Вместо да мислим как да помогнем на Русия да оцелее и да стане нормален член на международната общност, е време да приемем факта, че Русия не може да бъде нормален член на международната общност. Не мисля, че светът ще се разпадне, ако Русия се разпадне. Но Русия ще бъде съсипана от собствените си граждани, както се случи с Руската империя", заявява Кулеба.

Какво още каза украинският външен министър

За неотдавнашните удари по руските стратегически летища в Енгелс и Рязан. (Украйна не признава отговорността си за тези нападения, а Кулеба отказва да коментира конкретни инциденти; думите му са общи).

"Ние сме съсредоточени основно върху поразяването на цели, разположени в окупираните територии на Украйна, върху освобождаването на собствената ни територия. Но, разбира се, идеята, че Русия може да направи всичко, което е технически възможно, в Украйна, а Украйна няма същите права, е погрешна от концептуална, морална и военна гледна точка."

За освобождаването на Крим

"Крим не се различава от другите части на Украйна. Украйна ще върне всички свои територии, включително Крим. Някои с военни, други с дипломатически средства. Все още е твърде рано да се правят прогнози за баланса между тези два начина."

За преговорите с Русия

"(Русия) се подготвя за нови сражения, за нови настъпателни операции, а не за преговори. Така че нищо не говори в полза на желанието на Русия да започне преговори."

"Няма да преговаряме за териториалната цялост на Украйна. Преживяхме твърде много страдания през последните девет месеца и научихме уроците от така наречения "Мински процес", който ни измъчваше в продължение на осем години, за да правим сега каквито и да било отстъпки по отношение на територията и хората, които живеят на нея."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

13

dolivo

09.12 2022 в 21:16

на какво обосновано?

или ей така, като една министърка на културата бивша, слюновъртиш мисли?

22548

11

dolivo

09.12 2022 в 14:51

много добре казано: "Руската федерация не може да бъде нормален член не международната общност"

Да се борят "праведните" пред злото обзело всички останали - е медийната пропаганда на Москва

Не само, че са луди, ами и заразно луди. Общо взето всички психично нестабилни лузъри, които се чудят що на тях все не им се получават нещата, се обединиха под егидата на психиката на жертвата и героя

А тя е ясна: всички други са виновни, ние ще ги спасим

345

10

Джендо Джедев

09.12 2022 в 13:21

Еврак,

Сега става ясно защо си такъв фен на бабите на село.

Ванга какво казва по въпроса с облаците и магмата? :D

345

8

Джендо Джедев

09.12 2022 в 11:59

Еврак,

То целуването на ръката трябва Чебурашките да го правите. Щото вашите алкаши щяха да се трепят и да дават фира. :D

А за съществуването на САЩ - ще си го има още дълго време, а ти си чакай да паднат на коча мъдете. :D

345

6

Джендо Джедев

09.12 2022 в 11:43

Хаха, на крив СССР Горбачов му виновен... Ти се благодари, че беше той, та всичко мина по мирен път, иначе ония алкаши щяха да се изпотрепят. По стара тяхна си традиция.

Гледам, че САЩ още си го има, а СССР се разпадна. Ха-ха-ха-ха-ха... :D

345

4

Джендо Джедев

09.12 2022 в 11:19

"Но Русия ще бъде съсипана от собствените си граждани, както се случи с Руската империя"

То открай време най-страшният враг на тая кочина са самите крепостници, влачещи жалкото си съществуване в нея.