Cyprus Confidential: Мега разследване разкри как в Кипър се захранва финансовата машина на Кремъл

Германски журналист е получил 700 000 долара, за да напише книга за Путин

OFFNews 20 ноември 2023 в 11:26 5165 1

Руският президент Владимир Путин с германския журналист Хуберт Зайпел

Снимка The Kremlin

Руският президент Владимир Путин с германския журналист Хуберт Зайпел

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), Paper Trail Media и 67 медийни партньори разкри как Кипър играе голяма роля в движението на мръсни пари за режимa на руския президент Владимир Путин и други диктатори.

В разследването участват повече от 270 журналисти от 54 държави.

Сред подкрепяните от Кипър държавници са управници на Сирия, чиято държавна петролна компания се опитва да избегне забраната на САЩ да правят бизнес с нея, като използва посредник на острова, за да прикрие заявки за покупки от доставчик на петролно оборудване от Хюстън; и сътрудници на Кремъл, които са канализирали плащания през Кипър към виден германски журналист, известен с отразяването на руския президент.

Международният консорциум изследва дългогодишната хегемония на Русия над дълбоко преплетените политически и финансови схеми на Кипър в продължение на осем месеца.

Става ясно, че когато Русия нахлува в Украйна през 2022 г., кипърският отдел на счетоводния гигант PwC помага руски олигарси да преместят богатствата си и да заобиколят западните санкции, предназначени да спрат финансирането на Путин за войната. 

Изтекли записи, датиращи от средата на 90-те години до април 2022 г., включват поверителна информация на миналото, организационни схеми, финансови отчети, заявления за банкови сметки и имейл съобщения.

От разследването е видно, че руските инвестиции в страната са за над 200 милиарда долара.

Никос Анастасиадес е адвокат, основал голяма кантора за офшорни услуги, привлякла руски клиенти. Анастасиадес е президент на Кипър от 2013 г. до началото на 2023 г. Преди да поеме поста, партньори в неговата адвокатска кантора са били служители на фиктивни компании, свързани с масивни операции за пране на пари, включително сделки, свързани със съюзници на Путин.

При встъпването си в длъжност Анастасиадес оставя фирмата си на двете си дъщери и други партньори. Той заминава за Москва, където се среща с Путин, за да сключи споразумение, насърчаващо по-тесни икономически и финансови връзки.

Консорциумът разкрива, че кипърски фирми са работили за 25 руснаци, попаднали под западни или украински санкции след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас.

Документите разкриват още 71 руски клиенти, които са обект на санкции от февруари 2022 г. Сред тях са държавни служители, техни роднини или лица, свързани с държавни компании и организации, за които се смята, че заслужават допълнително внимание поради повишен риск от корупция или друга незаконна дейност.

Нещо повече, сред 104-те руски милиардери, включени в списъка на Forbes през 2023 г., две трети — общо 67 души — фигурират в поверителните документи на Кипър, заедно с членовете на техните семейства, като клиенти на дружества в Кипър. 

Разследващите журналисти откриват близо 800 компании и тръстове, които са били собственост или са контролирани от руснаци, санкционирани от 2014 г. насам. Всички те са плащали по-ниски данъци и корпоративната им собственост е анонимна. Достъпът до документите им е секретен, а властите са по-снизходителни към финансови престъпления от тях страна. 

Според анализа на документите фирмите са работили за контролирани от Русия компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, остров Джърси, остров Ман в Ирландско море, Лихтенщайн, Хонконг. Въпреки че много от регистрираните дружества са фиктивни компании без служители или операции, някои са дъщерни дружества на индустриални гиганти - като производителя на стомана Evraz, който доставя повечето от влаковите релси, които Русия използва за транспортиране на оръжия и боеприпаси за войските си в Украйна.

Последните изтекли документи са от април 2022 г. Заради това не е възможно да се каже дали някоя от фирмите е продължила да работи с клиенти, засегнати от западни санкции.

Изтеклите 3,6 милиона документа разкриват, че Кипър е огромен финансов център за Русия. Документите дават поглед върху охолния начин на живот на олигарсите: техните суперяхти, безценните им колекции от произведения на изкуството и частните им концерти с участието на Ейми Уайнхаус, Red Hot Chili Peppers и други звезди.

Разследването разкрива и как глобалният счетоводен гигант PwC, известен преди като PriceWaterhouseCoopers, поставя кипърския си офис и своите 1100 служители в услуга на съюзниците на Путин на фона на кървавата инвазия на Русия в Украйна. Става ясно и как PwC подпомага Алексей Мордашов, един от най-богатите индустриалци в Русия, да прехвърли инвестиция от 1,4 милиарда долара от негово име в опит да избегне санкциите на ЕС.

PwC е работила с най-малко 12 от 25-те руснаци, които са обект на санкции от западните правителства или Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас.

Разследването разкрива, че друга кипърска фирма, основана от бивши партньори на PwC, Abacus Ltd., е в центъра на правен спор, включващ руския милиардер Петр Авен.

Междувременно Обединеното кралство обвини известен кипърски доставчик на корпоративни услуги, Деметрис Йоанидес, че „съзнателно е помогнал на санкционирани руски олигарси да скрият активите си в сложни финансови мрежи“.

Фирмата на Йоанидес - MeritServus, е управлявала ежедневния бизнес на повече от 100 кипърски компании и тръстове, притежавани или контролирани от руски олигарси, включително кремълския пропагандист Константин Малофеев, който вече е обект на западни санкции.

MeritServus е имал трайни отношения с един от най-известните олигарси в Русия - Роман Абрамович. Файловете разкриват десетилетен модел на плащания на десетки милиони британски лири, пренасочени през офшорни фирми, принадлежащи на Абрамович и очевидно пропуснати от финансистите на Челси.

Хуберт Зайпел

Сред многото хора, изградили кариера, пишейки за Русия и нейния автократичен лидер, е Хуберт Зайпел - германски журналист, автор и телевизионер. Той рекламира несравнимия си достъп до руския президент, популяризирайки изображения, от които е видно, че заедно ловуват елени в Сибир и обикалят Москва в задната част на лимузина. 

Изтекли документи разкриват, че през последните пет години журналистът е получил около 700 000 долара като „спонсорство“ от фиктивна компания, свързана със санкционирания олигарх Мордашов.

От ръкописна бележка върху документ от 2018 г. става ясно, че "спонсорството е за написване на книга за политическата среда в Руската федерация".

Друга бележка показва споразумение от 2013 г. за „биография на Путин“. Зайпел е публикувал две книги за Путин със заглавия, които се превеждат като „Путин: вътрешни възгледи за властта“ (публикувана през 2015 г.) и „Силата на Путин“ (2021 г.).

През годините медиите и издателства възхваляваха Зайпел и го посочваха за един от водещите анализатори на Русия в страната.

От своя страна журналистът категорично е отричал да е на заплата в Кремъл. Сега обаче Зайпел признава за "подкрепа" от Мордашов за неговите книги, но описва работата си като безпристрастна. 

Разследването разкрива, че документацията за транзакциите, включени в сделката за книгите, е изготвена от Cypcodirect и PwC Кипър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки