Quantcast

Британците не искат шоуто на Би Би Си „Вечер с Владимир Путин“

OFFNews Последна промяна на 24 май 2019 в 18:01 6625 1

Владимир Путин

Снимка Радио Свобода

Великобритания не оцени новото шоу с участието на Владимир Путин. Би Би Си анонсира нова програма, която ще бъде водена от 3D фигура на руския президент, съобщава „Коммерсантъ“.

Премиерата е насрочена за този юни, публикуван е само трейлър на шоуто, но зрителите вече са подложили на критика идеята за излъчването. „Мамо, прегърни ме, страх ме е“, „И за това аз ще плащам данъци?“, „Хора, замислете се, докато не е късно“ – това са обобщените реакции на потребителите в Туитър, където е публикуван клипът. В него фигурата на Путин с голяма глава и дълъг нос стои на фона на Бъкингамския дворец. Анимираният президент разказва за новия си проект и началото на кариерата си като тв водещ.

Той обяснява как като работел в КГБ през 80-те години на 20-ия век бил единственият човек, запознат със забранените сладости на Запада – сините джинси и рокендрола. Но още в програмата „Кукли“ в началото на 2 000 г. Путин е бил подложен на осмиване заради това, че е бил разузнавач. Това не попречило на британския офис на Russia Today да отговори, че често шоу-програмите на Би Би Си могат да бъдат сравнявани с престъпления срещу човечеството, а някои водещи там по принцип допускат расизъм.

Шоуто е с названието „Вечер с Владимир Путин“ и според замисъла, аниминираният президент ще седи на маса и ще си общува с гостите. Създателите вече са заснели два епизода от по 12 минути – с бившия директор за стратегически комуникации на кабинета на британския премиер Тони Блеър Алистър Кембъл и с журналистката Джун Сарпонг, известна с филма си за проблема с бедността в Африка.

Запитан как това шоу ще се отрази на имиджа на Путин, бизнесменът с британско гражданство Евгений Чичваркин казва: „Той е абсолютно митичен, защото не го разбират, как го търпят този злодей от приказките. Има 22 непреходни закони за маркетинга и един от тях визира това, че хората се отнасят добре към онова, което най-добре познават. Затова дори да бъде 5-минутка на гняв или радост, това изцяло работи за имиджа на Путин, дори там да го разстрелват с пушка-помпа“.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че на Владимир Путин не са му интересни негови карикатури. Рускоезичните коментатори възприеха новото шоу не като поредния продукт на корпорацията, а като политически жест и насмешка. Но директорът на Института за проучване на Русия при Лондския Кралски колеж Самуел Грин не смята така: „Това, че в някакъв момент той ще се появи и в политическата сатира, а тя е с богата традиция във Великобритания, не е толкова удивително, трудно е да си представим как ще се борим с коварния Путин. То не се побира в представите ми за това как работи Би Би Си и с какво се занимават сега по всички тези кабинети“.

Друг въпрос е имат ли създателите правото да използват образа на човек за комерсиални цели. Юристите казват, че от гледна точка на закона всичко е чисто. Владимир Путин е публична личност и наказание за използването на името му не са предвидени. Което означава, че на новото шоу му остава да премине само през един филтър – зрителският.