Британската полиция използвала самоличностите на починали деца

Вероника Шербанова 04 февруари 2013 в 14:36 1459 0

Британската полиция използвала самоличностите на починалите деца. Снимка: Reuters
Британската полиция използвала самоличностите на починалите деца. Снимка: Reuters

Британски полицаи, работещи под прикритие, са използвали самоличностите на десетки починали деца, без да поискат разрешение от родителите им и без да ги информират, съобщи The Guardian.

С новите самоличности агентите са се внедрявали в активистки движения на антикапиталистите, „зелените“ и крайнодесните. Някои от тези движения са били известни със своята жестокост.

С тайното разрешение на централното полицейско управление на имената на мъртвите деца са били създавани шофьорски книжки, застраховки и други документи. Някои от полицаите са използвали самоличностите на децата до 10 години. Агентите дори отивали до къщата, в която е живяло починалото дете, за да опознаят обстановката и да бъдат убедителни, когато говорят за родното си място.

В един от документите, до които имали достъп британските журналисти, са споменати 80 такива случая в периода 1968 – 1994 г., но броят им вероятно е много по-голям.

Много от агентите, използвали чуждите самоличности разказват, че са се чувствали много виновни и често са мислели за семействата, които още скърбят по починалите, но били убедени, че всичко се прави в името на добра кауза.

От полицията са категорични, че в момента тази практика не се използва, но обещават да проведат вътрешно разследване по случая. Те ще трябва да уточнят и какъв е точният брой на засегнатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки