Бременни полякини принудени да пътуват в чужбина за аборт

OFFNews 07 март 2017 в 15:40 5288 2

Снимка The Telegraph

Бременни полякини, искащи да направят аборт, са принудени да пътуват в чужбина всяка година за процедурата.

Причината е, че законодателството на Полша е едно от най-строгите в Европа. 

Абортите в страната са позволени само в три случая - ако жената е изнасилена, ако животът й е в опасност или ако детето е с тежко увреждане.

Дори в тези случаи много бременни полякини не получават помощ, каза Кристина Кацпура, директор на варшавската организация "Сдружение в защита на правата на жените и за семейно планиране", цитирана от БТА.

Според полските власти в страната се извършват ежегодно 1000 аборта. 

Полски лекари често отказват да направят аборт, като се позовават на правото си да решават по съвест как да постъпят и заявяват, че абортът е неприемлив за тях от морална гледна точка. Подобна е ситуацията и при изписването на противозачатъчни. 

Страхът да не те разследват или да не станеш мишена на протести на противници на абортите е толкова голям сред полските лекари, че много от тях отказват да извършват тази процедура, заяви пред "Нюзуик Полска" местен гинеколог.

В резултат на това много полякини са принудени да пътуват в чужбина за процедурата. За да си позволят процедурата, много от тях дават последните си пари. Други, които не могат да си позволят да пътуват в чужбина за аборт, прибягват до домашни методи и така застрашават живота си. Това се отнася особено за по-бедните жени, живеещи в селските райони. 

"За да абортира, жена вкарала тел през вагината до матката. После вдигнала температура 40 градуса и получила остри коремни болки. Посъветвах я веднага да отиде в болница. След това повече не се свърза с мен. Не знам дали е жива", казва завеждащият отделението по гинекология в североизточния германски град Пренцлау Януш Руджински. 

Доктор Руджински, който практикува в Германия от началото на 80-те години, а преди това е работил в Полша и Швеция, консултира между 20 и 25 полякини всяка седмица в клиниката в Пренцлау.

"Всяка жена има право на личен избор, да може да решава за себе си и за тялото си. Но в Полша те са лишени от него", подчерта той.
 
Полското правителство, което има голяма подкрепа сред консервативните избиратели и е тясно свързано с Католическата църква, искаше да затегне още повече законодателния режим миналата година. Планираната забрана дори предвиждаше затвор за майки и лекари за прекратяване на бременност.

Десетки хиляди полякини протестираха срещу забраната и правителството беше принудено да отстъпи. 

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) обаче отново възнамерява да ограничи репродуктивните права на жените. Според плановете на националконсервативната партия противозачатъчната таблетка, наричана популярно хапчето "за следващата сутрин", която в момента се продава свободно, вече ще е достъпно само с рецепта.

Противно на лекарското становище някои полски политици и духовници определят тази таблетка не като спешна контрацепция след секс без предпазни средства, а като средство за аборт.

"Това хапче не лекува, така че не е хапче, което те прави здрав, а хапче, което убива", каза политикът от ПиС Марек Суски.

Полският министър на здравеопазването Константи Радживил, лекар по професия, заяви в интервю за радио, че не би предписал спешна контрацепция дори на жена, която е била изнасилена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.03 2017 в 16:42

И у нас Нова Монархия и Обвинените патреоти искат да включат вероучение в задължителната програма на училищата. След това ще обявят, че земята е плоска и ще въведат креационизма.
 
X

Подкастът на OFFNews