Бразилия: Започна процедурата по отстраняване на президента Дилма Русеф

OFFNews 03 декември 2015 в 13:17 3772 4

Снимка Архив

Говорителят на долната камара в конгреса на Бразилия започна процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщи Ройтерс.

Производството е на базата на обвинения, че Русеф е нарушила закона при разпределянето на бюджета на страната за миналата година. Внесеният документ показва, че Русеф незаконно е взела кредити от бразилски банки, за да компенсира дефицитите в бюджета. Макар че беше преизбрана през същата година, доверието към президента се срина след избухването на скандала за корупция, в който е замесен и петролният гигант Petrobas.

"Бях възмутена от това решение", заявява Русеф в обръщение към нацията, настоявайки, че не е извършила престъпление.

Президентът свика спешно заседание на кабинета по-рано и заяви увереността си, че предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено. За да бъде прието, две трети от долната камара на конгреса трябва да го одобрят. Управляващата коалиция има мнозинство там, което прави приемането му малко вероятно.

От своя страна основният кандидат за поста на Русеф от опозицията - Сенатор Ецио Невес - подкрепи внесеното предложение, като публикува в личния си туитър акаунт съобщението, че "всеки в страната трябва да спазва законите и най-вече президентът."

Стартиралият процедурата Едуардо Кунха също е замесен в скандал с корупция. Той е обвинен, че е излъгал за тайна банкова сметка в Швейцария. Комисията по политическа етика в страната ще гласува дали той да бъде отстранен от поста си на говорител в близките дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови