Борел: Сегашният подход срещу ''Хамас'' сее омраза за поколения напред

Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави, добави той

OFFNews 22 януари 2024 в 09:48 977 4

Жозеп Борел

Снимка АП/БТА

Жозеп Борел

Трябва да престанем да говорим за "мирния процес" в Близкия изток и да започнем да обсъждаме по-конкретно възможността за решение на основата на две държави, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел, цитиран от БТА.

Нека започнем да разговаряме за това, което искаме да направим. Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави, добави той. Трябва да започнем да обсъждаме това, което пречи на обособяването на две държави. "Хамас" е една от важните причини, но има и други, посочи Борел.

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално задължение, макар да е трудно, каза върховният представител. По неговите думи не може да има решение с изселване и избиване на палестинците. Според него сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред.

Осъждаме действията на "Хамас", но мир не се постига само с военни средства. От 30 години този въпрос се обсъжда, без да се постигне решение, отбеляза Борел.

Той допълни, че на днешното заседание са поканени външният министър на Израел и неговите колеги от Саудитска арабия, Египет, Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. На отделна сесия външните министри от ЕС ще разговарят със своя палестински колега, уточни Борел. Ще изслушаме всички ангажирани и пряко засегнати от обстановката в Газа, обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

22.01 2024 в 11:53

6eker40,

Нетаняху наистина нанесе големи щети на страната си. Когато и да го свалят, все ще е късно!

-529

3

6екеr4о

22.01 2024 в 10:35

Вчера по БНР прозвуча коментар, според който в момента Израел има лидер, който води война, за да не влезе в затвора, може би е доста крайно, но биографията на този министър - председател ни е добре известна.

Втората част от горепосочения коментар, бе че и в САЩ има лидер, който се бори отново да стане президент по същите причини...

723

2

user4eto

22.01 2024 в 10:32

Борелчо, а какъв е подхода, когато някой влезе в страната ти и избие 1400 случайни човека?
Да му благодариш с хляб и сол и да му построиш монументи?

Това само в България може да се случи.

345

1

Джендо Джедев

22.01 2024 в 10:13

Това малко като "Аз не знам как трябва да е, ама и така не е!". ;) Все едно навремето да не се смачка нацистка Германия, за да не ни намразят немците за поколения напред.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки