Близките на Навални не знаят къде е тялото му, обвиняват Кремъл в прикриване на следи

OFFNews 19 февруари 2024 в 11:06 1365 2

Навални

Снимка GettyImages

Алексей Навални

Два дни след смъртта на Алексей Навални в затвора продължава да има неяснота относно местонахождението на тялото му и какво може да разкрие то за начина, по който е починал. Майка му не е била допусната до моргата, а съюзниците му обвиняват Кремъл, че "прикрива следите". По информация на затворник от ИК-3 "Полярен вълк", където беше държан опозиционерът, той е починал много по-рано, отколкото беше обявено от руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, пише вестник "Новая газета".

Новината за смъртта на Навални беше оповестена в петък (16 февруари).

Майката му Людмила, и адвокатът му пътуваха през уикенда до наказателната колония ИK-3 "Полярен вълк" в арктическия север на Русия, за да открият тялото му, но получиха противоречива информация от различни институции за местонахождението му и си тръгнаха, без да открият или видят останките му. 

Първоначално е било казано, че тялото на сина ѝ е било откарано в Салехард, град в близост до затворническия комплекс. Когато обаче пристига в моргата в събота, тя е затворена.

"Въртят ни в кръг и прикриват следите си. Единият от адвокатите буквално беше избутан навън", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш и добави, че служителите на моргата не са пожелали да отговорят на въпроса къде е тялото му.

Иван Жданов, който ръководи Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви, че на адвоката и майка му също е било казано, че причината за смъртта му е "синдром на внезапната смърт". Това е термин за редица сърдечни състояния, които причиняват внезапно спиране на сърцето.

Съпругата на Навални - Юлия, ще се обърне към 27-те външни министри на блока на 19 февруари. Западните лидери заявиха, че смятат Кремъл за отговорен за смъртта на мъжа ѝ.

Затворникът, дал интервю за в."Новая газета", твърди,  че "още вечерта на 15 февруари в затвора е започнала неразбираема суматоха".

"Всичко започна с това, че вечерната проверка, която се извършва от 20:00 до 20:30 ч., беше значително ускорена. Това често се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, но тогава не е имало празник. Затвориха ни в бараките, предупредиха ни да не извършваме никакви движения между бараките и засилиха охраната. Така че беше невъзможно да се излезе навън. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, но не можех да видя през прозореца", разказва затворникът.

Според него сутринта на 16 февруари е започнала с пълно претърсване на бараките. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и дори бойлери. От думите на надзирателите затворниците заключили, че в колонията се очаква проверка.

"Обикновено както администрацията, така и затворниците научават за подобни проверки не ден-два преди пристигането им, а около месец по-рано и се подготвят за тях предварително. Защото нито затворниците, нито надзирателите имат нужда от излишни грешки, които могат да бъдат открити от инспекторите. И тогава комисията пристига. Явно нещо трябва да се е случило".

Според затворника, за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

"ЕПКТ (помещение от типа на единична килия, което често служи за наказателна изолация или ШИ30 в наказателните колонии; в ИК-3 ЕПКТ има 50 легла), където е бил настанен, се намира далеч от бараките, но ако там беше дошла линейка, тя щеше да се вижда. Сутринта на 16-ти в колонията не е имало линейки, те се появяват едва след като става ясно, че Навални вече е мъртъв. Така че мисля, че Навални е починал много по-рано от времето, което е било обявено. Най-вероятно още предната вечер. В противен случай защо беше необходимо да ни затворят в бараките, а на сутринта да направят обиск в бараките?"

Затворниците са научили за пристигането на комисия от централното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в ИК-3 приблизително по същото време, когато е настъпила смъртта на Навални. Според тях това е още едно доказателство, че политическият затворник си е отишъл много по-рано от обявеното. Все пак в колонията са сигурни, че нито началникът на ИК-3, полковникът от вътрешната служба, нито неговите подчинени имат нещо общо със смъртта на опозиционера. Въпреки че не отхвърлят напълно предположението, че ръководството на колонията е трябвало да изпълни заповед, която не е искало да изпълни.

Роднините се съмняват в причината за смъртта, посочена от властите, те ще настояват за независима експертиза, която с 99-процентна вероятност ще може да установи причината за смъртта. Ако Навални наистина е починал от тромбоемболия, както твърдят властите, аутопсията ще покаже ясно това, а втората експертиза ще може да го потвърди.

Точното време на смъртта обаче най-вероятно няма да боде установено при повторното изследване. Както обяснява съдебният експерт Игор С., точното време на смъртта е необходимо, за да се установи не само причината за смъртта, но и да се реконструират събитията, предшествали прекратяването на жизнената дейност.

"Кръвният съсирек би могъл да се откъсне от само себе си или да е причинен от механично въздействие. Например Навални може да е бил ударен по крака, където съсирекът е зреел, от което се е откъснал от вената и е тръгнал да се "разхожда" из тялото", казват експерти.

"След първата аутопсия вътрешните органи ще са в такова състояние, че няма да кажат много на експертите. Това означава, че има голяма вероятност последните часове от живота на Алексей Навални да останат загадка за близките му и за обществеността. Освен ако роднините не гарантират, че първата аутопсия ще бъде извършена с участието на независими експерти, които няма да допуснат в документите да бъдат включени факти, които не отговарят на действителността. В противен случай ще бъде невъзможно да се оспори времето на смъртта, което означава, че ще бъде трудно да се възстановят събитията, които са предшествали тази смърт", се казва в статията на "Новая газета".

Новината за смъртта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония Алексей Навални шокира света и бе коментирана от множество политически лидери и общественици. Всички те са категорични: Убиецът на Навални се казва Путин

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

19.02 2024 в 12:46

Мила рашистка картинка! :D Нищо чудно да са го хвърлили на прасетата. По стара си тяхна традиция. :D

2550

1

alfakentavur

19.02 2024 в 11:12

Скоро СССРайхът току виж почнал да убива близките на Навални, защото са били много настоятелни да искат да им върнат тялото му...

Рашистки изверги!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки