Бивш командир от ''Вагнер'', потърсил убежище в Норвегия, иска да се върне в Русия

OFFNews 18 май 2023 в 09:07 5487 8

ЧВК Вагнер

Снимка Архив

ЧВК "Вагнер"

Бивш командир на руската частна военна компания “Вагнер”, който потърси убежище в Норвегия, след като премина руско-норвежката граница през януари, днес заяви, че иска да се върне в Русия, въпреки че смята, че това може да изложи на риск живота му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Андрей Медведев, който и преди е разказвал за времето, през което се е сражавал в Украйна, заяви в един от няколкото видеоклипа, публикувани в ЮТюб, че сам е решил, че иска да се върне в родната си страна.

26-годишният мъж заяви, че се чувства като "някакво момче в игра за големи", в която вече не иска да участва.

"Наскоро реших, че съм готов да се върна в Руската федерация. Свързах се с руското посолство в Осло за помощ, за да улеснят завръщането ми", заяви Медведев в един от петте кратки видеоклипа, като добави, че е взел това решение сам.

Той избяга от Русия през арктическата ѝ граница с Норвегия през януари. Медведев каза, че е преминал през огради от бодлива тел и успял да избегне контакт с граничен патрул с кучета, чувайки как руската охрана стреля, докато бягал през гора и през замръзнала река.

Историята му влезе в заглавията на вестниците по света като рядък пример за човек, който дезертира в западна страна, твърдейки, че се е сражавал за наемническата групировка "Вагнер" в Украйна.

По това време Медведев заяви, че търси убежище в Норвегия, защото се страхувал за живота си, след като станал свидетел на убийства и малтретиране на руски затворници, вербувани от наемниците да се бият в Украйна.

В публикуван днес видеоклип той заяви, че ще подаде документи утре, които според него ще помогнат за улесняването на връщането му.

"Надявах се, че тук ще намеря мир и спокойствие, че ще мога да оставя цялата политика, войната, армията зад гърба си, но не успях", каза Медведев на руски език.

"Ще видим какво ще се случи в Русия. Ако ме убият, ДОБРЕ. Ако не го направят, много благодаря. Ако остана жив, още по-голямо благодаря."

През април Медведев бе осъден за участие в бой в бар в Осло и за носене на въздушен пистолет. По това време той заяви пред Ройтерс, че гледа към бъдещето, изучава норвежки език и се надява да получи убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

19.05 2023 в 10:16

Най-вероятно са го изнудили със заплахи за семейството му и/или неговите роднини, блядовете са изключителни касапи, чел съм, че стандартоно обучение на обикновен войник по времето на СССР е включвало и способи за изтръгване на информация от врага, а руският писател Виктор Суворов бе писал в Лондон, че е нямало случай съвеЦки солдатин да търсил сведения и да не ги е получил!?!

2550

7

alfakentavur

19.05 2023 в 00:35

Не само си е мислил, че ще го гледат като писано яйце, но и ще го хранят с лъжичка в устата. И затова се връща в СССРайха. Там ще му е много по-добре от рашистките тролчета в ЕС, които чудно защо не се "връщат" в Матушка.

-7195

6

vovchik

18.05 2023 в 23:32

Сигурно са го хранили със сюрстроминг.

870

4

Constanza

18.05 2023 в 13:01

Възможно е от посолството да са упражнили някакъв натиск върху него, иначе защо ще се връща. Всички, включително и той, много добре знаем какво правят с дезертьорите във "Вагнер"

2550

3

alfakentavur

18.05 2023 в 11:50

Какво си е мислил? Че ще отиде в Норвегия и ще започне начисто, като никой по никакъв начин няма да го пита а да му споменава за войната и за кариерата му като наемник?

-529

2

6екеr4о

18.05 2023 в 11:46

Тоз е превъртял окончателно, а в руССия имат дългогодишен опит с настаняване на такива екземпляри в "психушка"...

22548

1

dolivo

18.05 2023 в 10:15

няма мир когато мирогледа ти е кучешки

сигурно не ти харесва как благо те гледат по улиците Норвежците, така с любов

вместо да лазиш и молиш за прошка цял живот, пак типично руския манталитет виждам - надявах се туй, не ми харесва онуй, ще си взема шансовете с родното.

Не виждам катарзис, самоосъзнаване в какво е участвал.

ходи си в Русия , гнидо
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика