Без пробив в преговорите за Газа, крайният срок за начало на примирие наближава

OFFNews 05 март 2024 в 13:02 644 0

Преговори

Снимка GettyImages

Преговорите между терористичната групировка "Хамас" и посредници в Кайро приключиха без пробив днес, а остават само няколко дни до прекратяването на боевете преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Ройтерс.

В края на миналия месец американският президент Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да прекрати огъня в Газа.

Басем Наим, високопоставен представител на "Хамас", заяви, че радикалното движение е представило предложение за примирие пред посредниците по време на двата дни преговори и сега очаква отговор от израелците, които не участваха в разговорите в египетската столица.

"Нетаняху (премиерът на Израел – б.а.) не иска да постигне споразумение и топката сега е в полето на американците да го натиснат за сделка", казва Наим. 

В Израел все още няма публични коментари за преговорите в Кайро.

Неназован източник е заявил пред Ройтерс по-рано, че Израел стои настрана, тъй като терористичната групировка е отхвърлила искане да предостави списък на всички заложници, които все още са живи. Наим съобщава, че това е невъзможно без първо да има примирие, тъй като заложниците са разпръснати в зоната на военни действия и се държат от различни групи.

Израел иска имената на живите заложници за ново прекратяване на огъня

Разговорите в Египет бяха смятани за последна пречка за постигане на първото по-голямо примирие – 40-дневно прекратяване на боевете, по време на което десетки заложници ще бъдат освободени и в Газа ще бъдат изпратени помощи, за да се избегне настъпващият глад пред Рамазана, който започва следващата седмица.

Вашингтон, който е най-близкият съюзник и посредник в преговорите за примирие, обяви, че одобрена от Израел сделка вече е на масата и от "Хамас" зависи да я приеме. Палестинското радикално движение оспорва това като опит да се отклони вината от Израел, ако преговорите се провалят без сделка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки