Израел спира атаките в Газа за Рамадан, обяви Байдън

Кристина Минчева 27 февруари 2024 в 10:04 752 0

Израелски танк

Снимка GettyImages

Израел се е съгласил да спре военните действия в Газа за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, между 10 март и 9 април, докато "Хамас" проучва проектопредложение за примирие, което включва пауза в битките и размяна на пленници и заложници. Това заявява американският президент Джо Байдън в интервю за Ен Би Си. Междувременно Йордания изпрати самолети с помощ за Ивицата Газа - пакети с храна и медицински консумативи бяха пуснати по въздух. Това е най-голямата подобна операция досега.

"Рамадан наближава и има споразумение, че израелците няма да извършват военни действия и по време на Рамадан, за да ни дадат време да изведем всички заложници“, каза Байдън.

Той също така предупреди, че Израел рискува да загуби международна подкрепа поради високия брой на жертвите сред палестинците. Американският президент припомни още, че Израел се е ангажирал да направи възможна евакуацията на палестинците от град Рафа в южната част на Газа, преди да засили кампанията си за унищожаване на "Хамас".

Байдън каза, че има принципно споразумение за прекратяване на огъня между двете страни, докато заложниците бъдат освободени. Той се надява огънят да бъде прекратен до следващия понеделник.

"Има твърде много невинни хора, които са убити. А Израел забави атаките в Рафа", коментира Байдън.

В новото проектопредложение е вписано спирането на огъня за 40 дни, както и размяна на палестински заложници срещу израелски такива, пише Ройтерс. Освен това документът предвижда ремонт на болници и пекарни в Газа и допускането на 500 камиона с хуманитарна помощ в опустошения анклав всеки ден.

Това е най-сериозният опит за прекратяване на конфликта от няколко седмици насам. Войната между Израел и "Хамас" избухна през октомври миналата година, когато терористичната групировка нахлу в Южен Израел, уби 1200 души и взе около 240 заложници, а според здравното министерство в Газа, контролирано от "Хамас", израелската армия е убила 30 000 души. 

Според проектопредложението размяната на палестински затворници с израелски заложници ще бъде в съотношение 10 към едно, съобщава за Ройтерс високопоставен източник, участвал в преговорите в Париж. В документа също така се посочва, че "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници, включително жени, деца под 19 години, възрастни над 50 години и болни, докато израелците ще освободят около 400 палестински затворници и няма да ги арестуват отново.

Според Байдън временно прекратяване на огъня ще даде тласък на процеса за палестинците да имат своя собствена държава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче отхвърли решението за две държави.

Помощ от Йордания

На фона на преговорите Йордания изпрати самолети с помощ за Ивицата Газа. Пакети с храна и медицински консумативи бяха пуснати по въздух. Те бяха доставени на общо 11 места по крайбрежието, където цивилните могат да ги съберат.

В Ивицата Газа живеят над 2 милиона души. Повечето от тях са вътрешно разселени заради бойните действия и живеят в лагери при тежки хуманитарни условия. Кралят на Йордания Абдула Втори повтори призива си за прекратяване на огъня и изрази опасение от готвената от Израел военна операция в град Рафа, който се превърна в убежище за палестинските бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!