Бал върху руините: Абитуриенти от Харков танцуваха валс в двора на унищоженото си училище

OFFNews 07 юни 2022 в 09:43 8635 3

Абитуриенти от 134 училище в Харков

Снимка Суспільне

Абитуриенти от 134-то училище с усилено изучаване на немски език в Харков се събраха за абитуриентския си бал в двора на разрушената гимназия.

Абитуриенти от 134-то училище в Харков се събраха за традиционния валс на випускниците, който заради войната тази година в много градове на Украйна няма да се състои. Бившите вече ученици танцуваха на спортната площадка на училището на фона на опушената и разрушена сграда.

След нахлуването на руската армия в Украйна, училището с усилено изучаване на немски език на ул. „Тарас Шевченко“ 220 в Харков стана една от първите мишени на руснаците. На 27 в учебното заведение беше атакувано от руски спецназ. Над 30 окупатори били ликвидирани в разразилото се сражение с украинските части.

Покривът на училището е бил улучен от снаряд и пламнал, а заради водещите се в града боеве пожарната не е могла да се отзове на сигнала за произшествие и училището изгоряло почти напълно.

В неделя за „бал“ в двора на училището се събрали 10 негови възпитаници, голяма част от випуска е извън Харков, дошли тези, които са в града.

"За мен това е ужас, особено като гледах как се разрушава училището ни. Гледах цял ден. Къщата ми е на 500 метра оттук. Чух стрелба и с татко отидох на втория етаж на къщата ни. Изпитах страх, снаряд прелетя над къщата ни и удари дома на съседите. Това, че нашествениците са загинали на това място, за мен е радостна новина. А днес е абитуриентският ни бал и аз съм радостен, радостен съм, че завършвам.“ – разказва абитуриентът Глеб Опашнян, цитиран от „Суспилне“.

Сред завършващите е дъщерята на учителката по география Олена Мосолова.

„По-различно си представяхме последния учебен ден за нашите деца, но стана, каквото стана… Децата си искат празника. Всеки ден идвам тук, не ме пускат.“ – разказва учителката.

Да изпратят учениците дошли бойците от „Кракен“ – едно от подразделенията, които участвали в сражението за училището на 27 февруари.

„Във вашето училище беше последният аванпост, руските окупатори се бяха укрепили тук и се надяваха оттук да унищожат Харков, но ние, заедно с други части отблъснахме руската армия на 20 километра от града. Харков ние ще го възстановим, задължително ще победим и у нас ще настане мир и нов живот след войната.“ – каза пред абитуриентите Константин Немичев, боец от „Кракен“.

Учебната 2020/2021 година в Харков започна с близо 260 хиляди ученици, от тях 15 200 трябваше през тази година да са абитуриенти. През юли със закъснение ще се проведе матурата за 11-класниците. Абитуриентите ще могат да държат държавен изпит и в чужбина. В България това ще бъде възможно в София и във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

07.06 2022 в 12:42

Браво на младежите!
На изток ги карат да маршируват, да се подреждат като Z, да се кълнат във вярност на фюрерчето...след което да загубят живота си за него...

1000

2

mihailov

07.06 2022 в 11:41

Куче, не е като Путин да не му помага.