Азербайджан предлага амнистия за арменските бойци, които предадат оръжията си

OFFNews 22 септември 2023 в 12:25 1847 0

Напускащи Нагорни Карабах арменци.

Снимка БТА/АП

Напускащи Нагорни Карабах арменци.

Азербайджан предлага амнистия за арменските бойци от Нагорни Карабах, които предадат оръжията си, заяви Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев, цитиран от Ройтерс. 

Светкавичната 24-часова военна операция на Азербайджан принуди етническите арменци в Карабах да приемат унизително споразумение за прекратяване на огъня в сряда, което предизвика призиви за оставката на арменския премиер Никол Пашинян.

Бъдещето на Карабах и неговите 120 000 етнически арменци виси на косъм. Азербайджан иска да интегрира отцепническия регион, но етническите арменци казаха, че светът ги е изоставил на съдбата, която може да включва етническо прочистване, отбелязва агенцията.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира правата им, но добави, че неговият железен юмрук е оставил идеята за независим етнически арменски Карабах в историята и че регионът ще бъде превърнат в "рай" като част от Азербайджан.

Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента на Азербайджан, обясни, че Баку предвижда амнистия за бойците от Карабах, които предадат оръжията си.

„Дори по отношение на бивши военни и бойци, ако могат да бъдат класифицирани по този начин, и дори за тях предвиждаме амнистия“, каза Хаджиев.

Правата на арменците в Карабах ще бъдат зачитани като част от тяхната интеграция в Азербайджан, заяви той, добавяйки, че те са поискали хуманитарна подкрепа, както и доставки на петрол и бензин. Три товара хуманитарна помощ ще бъдат доставени в региона в петък.

Карабах е международно признат като част предимно от мюсюлмански Азербайджан, но неговото християнско арменско население има фактическа независимост, след като се отцепи във война през 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна.

След война през 2020 г., в която Азербайджан победи, Пашинян беше принуден да приеме контрола на Азербайджан върху много по-голяма територия.

Твърдението на Азербайджан за победа над региона поставя началото на още един обрат в бурната история на планинския Нагорни Карабах, който през вековете е бил под властта на перси, турци, руснаци, османци и дрг.

Това може също така да промени деликатния баланс на силите в региона на Южен Кавказ, смесица от етноси, осеяни с нефтопроводи и газопроводи, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за влияние.

Светът мълчи 

Много от 120 000 арменци в Карабах казват, че са били изоставени от Русия, Запада и самата Армения - и многократно са казвали, че се страхуват от преследване от страна на Азербайджан, който е подкрепян от Турция.

„Във всеки един момент те могат да ни унищожат, да се включат в геноцид срещу нас – разбирате ли това? Западът мълчи, Русия мълчи, Армения мълчи. Какво да правим?", пита Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се "Република Арцах".

Хиляди карабахски арменци все още са струпани на местното летище, където са базирани някои руски миротворци, според снимки, публикувани в социалните медии.

„Нашите хора се нуждаят от достъп до основни провизии като храна, лекарства, лекари и психолози“, каза Рубен Варданян, бивш държавен министър на отцепническото правителство.

Арменският президент Пашинян, който е изправен пред протести в Ереван, призоваващи го да подаде оставка заради Карабах, каза, че правителството е подготвило пространство за възможен поток от хора в Армения, но че не иска да обезлюди Карабах.

„Трябва да направим всичко, така че нашите сънародници, жителите на Нагорни Карабах да имат възможност да живеят в домовете си без страх, с достойнство и в безопасност“, посочи той и добави, че страната му е обект на информационна война.

Той предупреди, че неидентифицирани сили говорят за преврат срещу него.

Русия, която има малко под 2000 миротворци в Карабах, призова за спокойствие, но беше обвинена от някои арменци, включително Пашинян, че не прави достатъчно, за да подкрепи Армения.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как двама мъже хвърлят червена боя по руското посолство в Ереван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!