Англия отложи вдигането на COVID-19 мерките

OFFNews 14 юни 2021 в 10:40 1623 0

Снимка pixabay

Висши министри подписаха решение да отложат вдигането на всички коронавирусни ограничения в Англия за след 21 юни. Източници от правителството съобщават пред Би Би Си, че настоящите правила ще останат в сила още четири седмици след тази дата. 

Това означава, че нощните заведения ще останат затворени, а хората ще бъдат насърчени да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно. 

Очаква се премиерът Борис Джонсън да потвърди отлагането на пресконференция по-късно днес.  

Удължаването на мерките ще бъде подложено на гласуване в Общия съвет този месец и може да предизвика значително противопоставяне от консерваторите.

В четвъртия етап от правителствения път за излизане от локдауна трябва да бъдат премахнати всички ограничения за социалните контакти, но много учени призоваха за отлагане, за да се даде възможност на повече хора да бъдат ваксинирани и да получат втора доза от ваксините на фона на нарастващите случаи на щама "Делта". Забавянето би позволило да се проучи по-детайлно дали ваксините прекъсват или просто отслабват връзката между инфекциите и хоспитализациите.

В неделя премиерът Борис Джонсън заяви, че окончателното решение все още не е взето и че правителството трябва да бъде предпазливо, така че всяко облекчаване на ограниченията да е необратимо.

Всички райони на Шотландия трябва да преминат към ниво "Нула" на ограничения на 28 юни - което означава, че по-големи групи могат да се събират в кафенета, пъбове и ресторанти, въпреки че все още ще трябва да се спазва социална дистанция. Ограниченията за събирания на закрито в Северна Ирландия трябва да бъдат облекчени на 21 юни - когато сегашните правила в Уелс също ще бъдат преразгледани.

Бившият министър на консервативния кабинет Деймиън Грийн заяви пред Би Би Си, че иска решението за отлагане да бъде преразгледано при повече данни.

В неделя министърът на външните работи Доминик Рааб каза, че правителството "не иска да прави йо-йо ефект, влизайки и излизайки от мерките". По думите му решението за отлагане ще зависи от това дали връзката между инфекциите и приемането в болница е била прекъсната.

В четвъртия етап от облекчаването на ограниченията местата за събирания ще могат да работят без ограничения на капацитета и ще отпадне ограничението за броя на гостите на сватби. Сега то е до 30 души. Дори тези ограничения да бъдат премахнати, правилата за носене на маски и социалното дистанциране могат да останат в сила.

Делта

Щамът "Делта", установен за пръв път в Индия, засяга 90% от инфектираните във Великобритания сега. Смята се, че той е около 60% по-заразен от щама "Алфа", който бе идентифициран за първи път в Кент и доминираше в Обединеното кралство, и два пъти по-вероятно да доведе до хоспитализация на заразените.

Проф. Андрю Хейуърд от Университетския колеж в Лондон, който е член на групата Sage, която съветва правителството, заяви, че облекчаването на още ограничения ще "разпали пламъците" на нарастващите инфекции.

В неделя Великобритания регистрира 7 490 новозаразени с COVID-19 и осем смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест. Средният седмичен брой на случаите в Обединеното кралство е с 49% повече в сравнение с предните седем дни.

Правителството определи четири условия, които трябва да бъдат изпълнени за следващия етап на облекчаване на ограниченията:

  • Програмата за ваксиниране да продължава успешно.
  • Фактите да показват, че ваксините са достатъчно ефективни за намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи при ваксинираните.
  • Степента на заразяване да не води до рисково нарастване на хоспитализациите, което би оказало натиск върху здравната система.
  • Оценката на рискова да не се променя коренно от новите варианти.

Повече от 41 милиона души във Великобритания са получили първата доза коронавирусна ваксина, а близо 30 милиона - и двете дози.

От асоциацията на заведенията предупреждават, че всяко забавяне след 21 юни ще бъде "катастрофално" за сектори като нощните клубове, които бяха принудени да затворят през март миналата година. Според тях бизнесът вече е похарчил милиони, подготвяйки се да отвори отново на тази дата.

Според други изчисления, в четирите седмици след 21 юни са планирани 50 000 сватби, отмяната на които би довела до загуби от 325 милиона британски лири за всяка седмица закъснение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови