Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев: Няма предложение от САЩ за разполагане на войска у нас

Ивайло Анев 15 юни 2015 в 13:38 4308 21

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва разговаряха "на 4 очи"

Към момента българското правителство няма каквото и да е предложение, което да можем тепърва да обсъждаме.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за това, че САЩ биха разположили войски и въоръжение в сферата на Източна Европа и България, съобщи "Фокус.

"Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон, относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", обясни президентът.

След срещата си с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, Плевнелиев обясни, че България, като достоен член на НАТО, изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година.

„България е активен и отговорен член на НАТО“, категоричен беше държавният глава.

Той посочи, че е провел КСНС, след който се е намерил широк политически консенсус, за това България от 2016 година плавно да увеличава бюджетът за отбрана, за да може той в рамките на 10 години да достигне 2% от БВП. „С това решение показваме, своето отговорно поведение. Към момента следим идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност“, допълни Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews