Алексис Ципрас и Андонис Самарас – основни претенденти за премиер на Гърция

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 13:58 4386 2

Алексис Ципрас и Антонис Самарас

Андонис Самарас или Алексис Ципрас ще бъде новият премиер на Гърция след изборите на 25 януари – отговорът на този въпрос ще се отрази не само на Гърция, но и на Европа, пише британският вестник The Guardian.

Единият е от стария свят на гръцкото буржоазно общество. Завършил е бизнес в Харвард и има строго консервативни изгледи. Другият е завършил държавни училища, произлиза от средната класа и е отгледан в новия свят на обърканата лява политика.

В крайна сметка ще се стигне до избора между тези коренно различни мъже и партиите, които представляват, коментира преподавателят по политология в Атинския университет Илиас Николакопулос.

Докато Самарас представлява традиционната управляваща класа в Гърция, Ципрас е новото дете в квартала, което се учи бързо. Той е динамичен и се вижда, че предлага нещо ново, допълни Николакопулос.

Подкрепата за Самарас се разглежда като подкрепа за стабилността. 63-годишният Самарас получи подкрепата на международната общност, след като през юни 2012 г. пое ролята на водеща сила в крехката коалиция. В Европа, откъдето бяха отпуснати 240 млрд. евро за спасяването на страната, виждат в негово лице най-добрата гаранция за бъдещето на Гърция в еврозоната и в ЕС.

В същото време позицията на Ципрас и на СИРИЗА е за отменянето на рестриктивните мерки в Гърция, приети заради взетите от ЕС и МВФ заеми.

След като социологическите проучвания посочиха сериозна преднина за Ципрас, Самарас заяви миналата седмица, че подкрепата за СИРИЗА ще доведе до това Гърция да се разбие в скалите на неплатежоспособността и изхърлянето й от зоната на единната европейска валута.

Според проучванията Самарас е сочен за по-подходящ за премиер на страната. Въпреки това обаче той е разглеждан като представител на управляващата класа на Гърция, която е довела до нейното опустошение. 

В същото време 40-годишният Ципрас е възприеман като талантлив и амбициозен политик както от приятели, така и от врагове.

В помощ на СИРИЗА е и недоволството на гърците от строгите мерки, които бяха приети през последните пет години.

По-голямата част от подкрепата за партията идва от млади и безработни гърци, а за трите милиона безработни спечелването на благоразположението на международните кредитори е много по-маловажно, отколкото премахването на големите ограничения, свързани с взетите заеми.

Освен това Ципрас говори открито за корупцията и липсата на равнопоставеност в гръцкото общество, затова средната класа вижда в негово лице визионер, осмелил се да се противопостави на политиката, вървейки срещу собствените си интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 16:08

Ципрас се учил бързо .. как се харчи без да се работи.
Но Волен единствен знае как от тон руда се вади тон злато! :))

06.01 2015 в 15:56

От мен успех на Ципрас и СИРИЗА! За едно ново и по- добро начало.