95 са жертвите при взривовете на поклонение на гроба на Касем Солеймани в Иран

OFFNews 04 януари 2024 в 09:50 1238 1

Снимка Getty Images

Най-малко 95 души са жертвите убити при експлозиите по време на поклонение на гроба на иранския военен лидер Касем Солеймани, предаде Си Ен Ен. 

В сряда - на 3 януари, се навършиха 4 години от убийството на Солеймани. Стотици се стекоха на гроба му, когато две бомби избухнаха в района. В резултат загинаха 95 души, а други 210 пострадаха. 

Властите определиха случилото се като терористична атака и обвиниха Израел за това. 

Някои от ранените са в критично състояние и има вероятност броят на жертвите да се увеличи, предаде IRNA.

Първата експлозия е била на 700 метра от гроба на Солеймани, а втората - на километър.

IRINN, друг държавен телевизионен канал, съобщи, че първата експлозия близо до гроба на Солеймани е била причинена от бомба, поставена в куфар в кола и е детонирана дистанционно.

Министърът на вътрешните работи на Иран Ахмад Вахиди каза, че първата експлозия е станала в 15:00 местно време по време на интервю за държавния новинарски канал на Иран IRIB. Вахиди допълни, че втората, по-смъртоносна експлозия, е станала 20 минути по-късно, когато други поклонници са дошли да помогнат на ранените.

Видеоклипове, публикувани в иранските държавни медии, показват големи тълпи, които тичат в района след експлозията. На кадрите се виждат окървавени тела, транспортирани с линейки.

Нито една групировка не е поела отговорност за взривовете, но президентът на Иран Ебрахим Раиси обвини Израел за експлозиите, като каза, че Йерусалим ще плати „висока цена“.

„Предупреждавам ционисткия режим, не се съмнявайте, че ще платите висока цена за това престъпление и другите престъпленията, които сте извършили“, каза Раиси в телевизионна реч от Техеран. Раиси, който е ръководител на иранското правителство, предупреди, че наказанието на Израел ще бъде "тежко".

Израелската армия заяви пред Си Ен Ен, че "няма коментар" по въпроса.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър каза на брифинг за пресата, че САЩ „не разполагат с никаква независима информация“ за експлозиите и че Държавният департамент няма „никаква причина да смята, че Израел е замесен“.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди в X (преди Туитър), че Иран ще има „суров отговор“. Обръщайки се към онези, които стоят зад експлозиите, той написа: „Те трябва да знаят, че ярките войници по пътя на Солеймани няма да толерират тяхното безчестие и престъпления“.

Иран обяви четвъртък за ден на траур след взривовете, а Раиси отмени предстоящото си пътуване до Турция.

Някога един от най-могъщите хора в Иран, Солеймани беше ръководител на отряда Кудс на Революционната гвардия, елитна част, която се занимава с задграничните операции на Иран и беше смятана за терористична организация от САЩ.

Пентагонът казва, че Солеймани и неговите войници са „отговорни за смъртта на стотици американски и коалиционни военнослужещи и раняването на хиляди други“.

Известен като „командир в сянка“ на Иран, Солеймани беше мозъкът на иранските военни операции в Ирак и Сирия, пише Си Ен Ен.

Генерал Исмаил Каани, дългогодишният лейтенант на Солеймани и негов приемник като лидер на силите Кудс, каза, че извършителите са „отчаяни“, предупреждавайки, че „Ислямската република няма да промени метода за изкореняване на ционисткия режим“.

Експлозията идва в напрегнат момент в региона

Експлозията стана на фона на повишено напрежение в региона, докато Израел води тримесечна война срещу Хамас в Газа, предизвикана от нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври.

Във вторник високопоставен лидер на Хамас беше убит в предградие на Бейрут при експлозия, която според американски служител е извършена от Израел. Йеарусалим не е потвърдил или отрекъл участие, но Хамас и групировката Хизбула, която контролира предградието, обвиниха Израел и се заклеха да отмъстят.

Миналата седмица Иран и няколко негови въоръжени пълномощници обвиниха Израел в убийството на висш ирански командир в Сирия, обещавайки отмъщение. Израел не коментира темата.

В обръщение по повод годишнината от смъртта на Солеймани, лидерът на Хизбула Хасан Насрала каза, че убийството на служителя на Хамас в Бейрут „няма да остане ненаказано“.

Израел обвинява Техеран, че финансира и въоръжава Хамас. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза миналия месец, че страната му е във „война на множество фронтове“, като е атакувана от седем арени, включително Иран. „Ние вече отговорихме и действахме в шест от тези постановления“, допълни той. 

В сряда руският президент Владимир Путин осъди "тероризма във всичките му форми" в писмо до върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президента Ебрахим Раиси след взривовете. Путин, който е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд, е обвинен от Киев и международни органи в множество терористични актове по време на войната му в Украйна.

Както Европейският съюз, така и шефът на ООН Антонио Гутериш също осъдиха взривовете в сряда и призоваха извършителите да бъдат държани отговорни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

04.01 2024 в 10:46

Дет' хортува народа отишли да "плачат на чужд гроб", при това на отявлен убиец терорист... и сега родата им ще плаче на техните...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика