64% преброени гласове: ''Единна Русия'' на Путин печели изборите с 48%

OFFNews 20 септември 2021 в 09:32 1971 1

Снимка Getty Images

Партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" изглежда ще спечели мнозинство в руската Държавна дума след тридневните парламентарни избори, съпътствани от хиляди сигнали за фалшификации - твърдения, които Централната избирателна комисия отрича. Екзит полът предрича сериозна победа за управляващите във вота, до участие в който не бяха допуснати най-гласовитите критици на Кремъл, пише Би Би Си тази сутрин.

При преброени 64% от гласовете "Единна Русия" печели близо 48%, следвана от Комунистическата партия с около 21 на сто.

"Единна Русия" обяви победа само няколко часа след края на изборния ден в неделя вечерта. Държавната телевизия показа Андрей Турчак - секретар на Генералния съвет на "Единна Русия" и първи зам.-председател на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация - да поздравява множество привърженици в Москва в нещо, което описа като "чиста и честна победа".

Гласоподавателите избират 450 депутати в Думата в Москва. За места в парламента се бориха 14 партии.

Частичните резултати показват, че въпреки осигуреното мнозинство за партията на Путин в парламента "Единна Русия" губи една пета от гласоподавателите си. През 2016 г. тя спечели 54%.

Комунистите си осигуряват с 8% по-голяма подкрепа.

Притесненията заради нивото на стандарта на живот и обвиненията в корупция от хвърления в затвора Алексей Навални вероятно са повлияли на подкрепата за партията на Путин, коментира Би Би Си. Но той остана популярен сред много руснаци, които му се доверяват заради противопоставянето му на Запада, считайки, че президентът възстановява националната чест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови