61 убити, след това броенето спира: кой е заловеният мафиотски бос Матео Месина Денеро

Кристина Минчева 16 януари 2023 в 13:55 13187 1

Матео Месина Денаро

Снимка GettyImages

Задържане на Матео Месина Денаро

Матео Месина Денаро, най-издирваният бос на мафията в Италия, е арестуван в Сицилия след 30 години бягство. Той е роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 г., и е син на мафиотския бос на Кастелветрано Чичио, съюзник на Корлеонези на Тото Риина.

Денеро е известен с жестокостта си и увлечението си по хайлайфа. Смята се, че е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст и до 1996 г. е убил 61 души. След това броенето спира поради липса на информация, но той често се хвалел, че „може да напълни цяло гробище с хората, които е убил“.

От години е на челно място в списъка на най-издирваните лица. Мафиотът се укрива през лятото на 1993 г., докато е на почивка в морски курорт Форте деи Марми в Тоскана, когато в писмо до тогавашната му приятелка Анджела уверява: „Ще чуете за мен - ще ме нарисуват като дявол, но всичко това са лъжи“.

Писмото е изпратено след смъртоносните бомбени атентати в Рим, Милано и Флоренция.

Докато се укрива, Денаро е съден и осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. Сред тях са убийствата през 1992 г. на антимафиотските прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и смъртоносните бомбени атентати през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим. Денаро има присъди за отвличането, измъчването и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел.

Години наред Месина Денаро е защитен от традиционната „омерта“ – мафиотската етика на мълчанието.

Толкова е трудно да бъде видян, че на полицията се налага да разчита на компютърно състарени негови снимки, по които да провежда издирването си.

Обикновено носел тъмни авиаторски очила. Така криел кривогледството си. Известен е с прякора си Слабия или Диаболика - джентълмен крадец от италианска поредица комикси.

През всички години на укриване Денаро управлява престъпната си империя с пицини - малки хартиени бележки, написани с шифър.

Той е баща на две деца от различни жени.

Неговият биограф Ди Джироламо пише, че е обича да прекарва свободното си време с видеоигри или четене и съжалява, че не е завършил училище.

Влиянието на Месина Денаро в Коза Ностра нараства, след като легендарните босове на мафията Тото Риина и Бернардо Провенцано са арестувани през 1993 г. и 2006 г., но не е ясно дали ги е наследил като „бос на босовете“.

От 2009 г. насам полицията постепенно затяга примката около него, като арестува над 100 негови роднини или помощници, сред които брат му и сестра му, и конфискува рекордните 1,3 милиарда евро от бизнесмен с ферма за ветрогенератори, който действал като негово подставено лице.

След 30-годишно преследване и укриване днес Месина Денаро бе арестуван от Карабинерите дел Рос в частната клиника Мадалена в Палермо, където се е представил с името Андреа Бонафеде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!