22-годишна активистка от Судан вдъхновява хиляди да протестират

OFFNews 11 април 2019 в 16:41 2627 1

Снимка Лана Харун

Алаа Салах е името на 22-годишно момиче от Судан, за чиято постъпка по време на масовите протести в Судан от тази седмица разказва Си Ен Ен. Резултатът от тях дойде днес със свалянето на президента, управлявал с железен юмрук страната в продължение на десетилетния.

Младата журналистка Салах се качва върху покрива на спряла кола, за да събуди тълпата, която дни наред се опитвала да принуди президента на Судан Омар ал-Башир да се оттегли. „Исках да говоря с хората, да говоря срещу расизма и трибализма във всичките му форми, които засягат всички сфери на живот. Излязох от името на младежите, за да кажа, че Судан е за всички“, казва тя.

Няколко дни по-късно посланието ѝ става символ на протестите в Судан и е ключово за суданските жени. Снимката на Салах, облечена в бяла роба и златни обеци на луната, вдъхновява хиляди да продължават да скандират „Революция!“.

„В този момент Салах представляваше всички судански жени и момичета и тя вдъхнови всяка една от тях“, казва Лана Харун, автор на снимката на активистката. „Тя разказваше за суданските жени. Беше съвършена“, добавя Харун.

Самата Салах е изненадана от лавинообразната реакция към снимките и клиповете ѝ. Не я очаквала, но е щастлива, че хората обръщат по-голямо внимание на протестите. Разказва, че облеклото ѝ тогава носи символика - говори за сила, чистота и смелост. Убедена е, че жените са изиграли главна роля в успеха на протестите.

Златните обеци на Салах са традиционни булчински бижута, цялото ѝ облекло напомня дрехите, носени от жените на протестите през 60-те, 70-те и 80-те години срещу предишни военни диктатури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови