Протестиращи в Судан искат оставката на президента Омар ал-Башир

OFFNews 09 април 2019 в 10:07 1579 0

Снимка Ройтерс

Напрежението в Судан, предизвикано от неспирни протести от страна на суданските граждани, нараства. Причината е поисканата оставка на президента Омар ал-Башир и недоволство към лошото му управление на икономиката, което доведе до покачващите се цени на храните и редовния недостиг на горива и чуждестранна валута.

Протестите разтърсиха източноафриканската страна още през декември, като към момента демонстрантите продължават да лагеруват, като се противопоставят на силите за сигурност.

Хиляди хора организират заседание пред комплекс в столицата Хартум, където президентът има резиденция, предава Би Би Си.

Във вторник силите за сигурност са изстреляли сълзотворен газ към протестиращите и е била открита стрелба. Според свидетели в събота са убити седем протестиращи.

Министърът на вътрешните работи на страната заяви в понеделник пред парламента, че 15 протестиращи и 42-ма членове на силите за сигурност са били ранени, а задържаните са почти 2500 души.

В понеделник демонстрантите получиха подкрепа и от опозиционните политици, които се присъединиха към тях и искат да разговарят с армията, за да достигнат до преходно правителство.

Каква е причината за протестите?

Протестите срещу Башир, който управлява Судан от 1989 г., са в ход от няколко месеца. Протестите първоначално бяха предизвикани от повишаване на разходите за живот, но демонстрантите сега призовават президента да подаде оставка.

Протестиращите искат въоръжените сили да оттеглят подкрепата си за правителството, като представители на протестиращите твърдят, че търсят разговори с армията относно създаването на преходно правителство.

Омар ел-Дигеир, висш представител на протестиращите, казва пред агенция АФП, че групата търси път, "който преследва желанието за революцията".

На 22 февруари Башир наложи национално извънредно положение, за да потуши протестите, след като първоначалното премахване не успя да овладее протестиращите.

След влизането в сила на извънредното положение протестите се ограничават до столицата и града-близнак Омдурман, но организаторите призоваха за масови митинги и поход към армията.

В понеделник бе отбелязана третата нощ на безспирните протести, въпреки усилията на силите за сигурност да разпръснат демонстрантите.

Какъв е отговорът?

Докладите за действията на силите за сигурност и отговорът на армията досега са противоречиви.

Според очевидци в понеделник военни от силите за сигурност са се преместили към демонстрантите и вече ги защитават.

Пред Би Би Си един от протестиращите твърди, че членовете на силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и боеприпаси, за да разпръснат хилядите демонстранти. Според него първоначално военните са били неутрални, но след това са взели мерки.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да "упражняват максимално сдържаност и да избягват насилието".

Правителствени служители признават, че 38 души са загинали след започването на размириците, но групата Human Rights Watch казва, че броят им е по-голям.

Защо президентът е спорен?

Правителството на Башир е пострадало от обвинения в нарушаване на човешките права.

Той е обект на заповед за арест на Международния наказателен съд (МНС) за обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

САЩ наложиха санкции срещу страната преди повече от 20 години, обвинявайки столицата Хартум в спонсорирането на терористични групи.

Миналата година стойността на суданския паунд падна бързо, докато инфлацията нарасна, което доведе до още по-голям натиск върху икономиката на страната. След това правителството обяви, че цената на горивата и хляба ще се повиши, предизвиквайки протести.

През февруари дойде и извънредното положение.

Последните протести отбелязват 34-та годишнина от преврата, който свали режима на бившия президент Яафар Нимири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови