10 души все още в неизвестност след потопа в Македония

OFFNews 08 август 2016 в 19:37 2733 0

Снимка БГНЕС

Обстановката в Македония остава тежка. Над 1500 къщи са наводнени, а 10 души все още са в неизвестност, заяви пред "Фокус" директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. 

Най-малко 22 души загинаха, а над 100 бяха ранени по време на наводнението в македонската столица Скопие. 

Сред загиналите е и деветгодишно момиче, а 12-годишно момиче все още се издирва. 

В Скопие е обявено извънредно положение, а за справяне с последиците от наводнението е мобилизирана армията. В Македония днес беше обявен и ден на траур. 

Два спасителни екипа от София заминаха спешно, за да се включат в спасителните дейности в Скопие.

„Нашите момчета получиха две основни задачи – да се включат активно в отводняване на сгради и издирването на пострадали. Аварийно-спасителното звено към Столична община разполага с уникални инструменти, които се включиха да издирват едно 12-годишно момиче. За съжаление, към момента нашите усилия не дават резултат", обясни гл. комисар Николов.

"Основно се претърсват автомобили, тъй като стотици са отнесени от скалните маси и се проверяват за загинали хора вътре. В това отношение ситуацията е тежка“, уточни той. 

По думите му предстоят много усилия на всички екипи – под ръководството на македонското правителство и кмета на Скопие работят всички потенциални сили, които могат да се включат – армията, полицията, пожарната, доброволци, комунални служби.

„Така ще бъде в близките 10-15 дни, докато се изчисти всичко, докато се обеззарази и дезинфекцира“, поясни Николай Николов. 

По думите му причината за наводнението е в интензивния валеж, но са необходими и по-сериозни превантивни мерки.

Въпреки продължаващите усилия за намаляване на щетите от стихията, ситуацията започва да се нормализира, подчерта той.

Много страни заявиха подкрепа, но само България я даде и то на отлично ниво, категоричен е главен комисар Николай Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови