Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

В Македония днес е обявен ден на траур

OFFNews 08 август 2016 в 07:51 3589 1

В Македония днес е обявен ден на траур

В Македония днес е обявен ден на траур, след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Шестима души все още се водят изчезнали.

Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието. 

Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала. Поройните дъждове причиниха смъртоносните наводнения само за 20 минути. "Сякаш бе паднала водна бомба", каза Траяновски.

Македонските власти въведоха днес извънредно положение за две седмици в районите от столицата Скопие, които пострадаха от проливни дъждове и тежки наводнения. 

Проливните дъждове в района на Скопие причиниха големи материални щети, които тепърва ще се оценяват. Междувременно продължава и спасителната операция, като за първите 15 часа екипите на "Бърза помощ" и "Гражданска защита" са спасили над 1000 души.

Полицейски и военни хеликоптери търсят изчезналите хора и евакуираха стотици други от района на наводненията.

Македонските власти въведоха извънредно положение в районите, които пострадаха от проливни дъждове и тежки наводнения. То ще остане в сила две седмици. След заседание на Управителния съвет за справяне с кризисни ситуации, беше създадена и комисия за оценка на щетите от природното бедствие.

Президентът Георге Иванов заяви, че вече се работи активно по анализирането на причините за наводненията и предотвратяването на бъдещи бедствия и аварии. Той допълни, че правителството трябва да реши в идните дни дали е възможно отпускане на допълнителен бюджет за кризисните райони и помощи за пострадалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

1

Кулин бан

08.08 2016 в 08:41

Бурята е била изключително голяма, но и канализацията е била останала от османско време. Доста показателно какво се е случвало в Македония след 1913 година. И на тоя трагичен фон паметниците на Александар и Самоил стоят тихи, невъзмутими.