$100 000 за главата на режисьора на „Невинността на мюсюлманите“

23 септември 2012 в 18:42 3484 0

Кадър от филма Невинността на мюсюлманите
Кадър от филма Невинността на мюсюлманите

$100 000 награда за главата на режисьора на филма „Невинността на мюсюлманите“ обяви пакистански министър. Часове след предложението правителството побърза официално да се разграничи от него.

Филмът, заснет в САЩ, предизвика остри протести и кръвопролития в редица държави.

"Обявявам, че ще дам 100 000 долара на онзи, който убие богохулника, оскърбил светия пророк, заяви министърът на железопътния транспорт Гулам Ахмад Билур. Той е от Националната партия Авами.

Призовавам талибаните и братята от Ал Каида също да се включат в това благородно дело, добави Билур, подчертавайки, че ако има възможност, би убил режисьора със собствените си ръце. После нека ме обесят, заключи той.

13 минути от фирма бяха качени в YouTube и това предизвика вълна от насилие. Особено в Пакистан, където само преди няколко дни бяха убити 21 и ранени над 200 души. В протестните демонстрации срещу филма участват хиляди.

Актьори, които участват в него, твърдят, че режисьорът е 55-годишния египетски християнин копт Накула Басели Накула, който живее в района на Лос Анджелис. Той и семейството му са в неизвестност.

Партията на Билур днес публично се разграничи от изказването му.

"Това е лично  изявление, което не представлява политиката на партията", заяви пред ДПА Захид Хан, един от ръководителите на светската партия. Пакистанският премиер Раджа Первез Ашраф също изрази тревога относно думите на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови