Министър Радостин Василев и омбудсманът Диана Ковачева откриха турнир за деца по шах

Спортът ще бъде държавна политика, каза спортният министър

OFFNews 18 декември 2021 в 14:21 2636 0

Министърът на спорта Радостин Василев направи символичния първи ход и даде началото на шахматния турнир за деца до 12 години „Коледни звезди”. Надпреварата се организира от шахматен клуб „Елит”, шахматен клуб „Ан Пасан” и със съдействието на Българската федерация по шахмат 1928.

На официалното откриване министърът на спорта подчерта, че негов приоритет ще бъдат училищният, детският и масовият спорт.

Директорът на турнира Васил Антонов благодари на Радостин Василев, че с присъствието си показва своята подкрепа към младите спортисти. Сред официалните гости на откриването беше и омбудсманът на Република България проф. д-р Диана Ковачева, която пожела успех на състезателите.

В двудневния шахматен турнир „Коледни звезди” участват 25 деца до 12 години с международен рейтинг. Основната цел на надпреварата е да подпомогне процеса на израстване на водещите шахматни таланти в България.

В изказване пред медиите след откриването министърът на спорта заяви, че ще търси най-добрия начин за подпомагане на спортните федерации.

“През следващата седмица ще се запозная в детайли с новия метод за оценка на федерациите, въведен от министър Кузманов. Експертите от дирекция “Спорт за високи постижения” са натоварени с по-голям брой федерации, за които да отговарят. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 г. не е започнал да се обсъжда, за да намерим вариант, с който да постигнем по-справедлив метод за финансиране. Има спортове, в които България традиционно има успехи. За съжаление в последните години те не постигат такива, особено във високото спортно майсторство. И предвид начина на изчисление на парите в момента те страдат, защото не могат да получат добро финансиране”, каза Радостин Василев.

“Ще започнем новата година с миналогодишния бюджет, а имаме допълнителни разходи, особено по зимните спортове, които са и олимпийски. Сложна, комплицирана ситуация, от която се надявам, че ще излезем с максимално правилното решение”, допълни той.

Министърът на спорта обяви, че ще бъде съставена карта как да бъдат извършени проверките не само на спортните федерации, а и на цялата структура на министерството. Той допълни, че ще бъде ползвана помощ и от други държавни институции.

“Доста неща ни се събраха на екипа за 3-4 дни. Ще се опитам да си дам някакъв толеранс, но започва да се избистря картината. Ако заявените намерения в цялата коалиция във връзка със спорта са истински и се оправдаят и се реализират програмите, мисля, че от този кабинет нататък спортът ще бъде вече държавна политика”, заяви Радостин Василев.

Той каза, че е направил детайлен анализ защо през последните 30 години всичко в спорта върви надолу - от инфраструктура, през кадрите до успехите на състезания.

“Установих, че държавата не е имала спорта като приоритет. Сега има изключително тежки кризи за решаване, но надявам се колегите в тези сектори да положат необходимите усилия и да не изолират спорта от общественото внимание. Аз ще направя всичко възможно да създадем една структура, която да е обмислена, дълготрайна и да създава в бъдещето спортисти. Защото спортът е за спортистите и за тези, които го гледат. Не е за федерациите, не е за клубовете. Това са обслужващи звена”, категоричен беше министърът на спорта.

Той коментира отново предстоящата среща с представители на ЦСКА и “Левски”.

“Тези два големи отбора символизират вечното противопоставяне на терена, но не искам по никакъв начин да омаловажавам останалите отбори. Всички ще бъдат поканени. Искам да се запозная с текущите проблеми, с които се сблъскват двата най-подкрепяни отбора в България. Защото ако те имат огромни трудности в своето съществуване, значи системата на футбола по някакъв начин е сбъркана. Трябва да помислим как да я развиваме”, каза министър Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews