Евгени Плюшченко – кралят на фигурното пързаляне

Марина Юнакова 11 февруари 2014 в 17:42 10449 0

Евгени Плюшченко със златен медал на Европейското първенство през 2012 г. Снимка: Wikipedia

Руската легенда на фигурното пързаляне Евгени Плюшченко отново доказа, че е най-добрият на леда при мъжете, затвърждавайки лидерството на Русия като основна сила в този спорт. Олимпийският шампион от Торино'2006 и двукратен сребърен медалист от олимпиади спечели волната програма при мъжете на 9 февруари.

Tака той помогна на страната си да спечели отборната надпревара на игрите в руския курорт Сочи.

В кариерата си на състезател Плюшченко постига рекорден брой успехи на леда, които му носят световна слава и прозвището „Краля на леда“. От 1997 г. насам, когато руската сензация прави дебюта си като фигурист, той има 18 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия на международни състезания. Краля на леда може да се похвали със седем европейски и три свтовни титли, а от скоро и с два олимпийски златни медала.

Шампионът на Русия по фигурно пързаляне стъпва за първи път на леда на четиригодишна възраст. След усилени тренировки той става най-младият световен шампион при юношите през 1997 г., когато е на крехката възраст от 14 години. През 1998 г. печели трета позиция на Световното първенство по фигурно пързаляне. Следва светкавичен прогрес и звездата на Евгени Плюшченко изгрява на световната сцена.

На Олимпиадата в Торино, Италия от 2006 г. Плюшченко е безспорен фаворит на съдиите заради множеството си отличия и невероятната техника, която показва като състезател. Той взима златото след две впечатляващи изпълнения, като кратката му програма печели рекорден брой точки, давани някога на фигурист.

След първото място в Торино Плюшченко прави пауза в кариерата си на състезател по фигурно пързаляне. Той признава, че почивката му е нужна, за да се съвземе от стари травми, които му пречат да се пързаля. Но паузата се оказва по-кратка, отколкото очаква. След като вижда слабите резултати на сънародниците си на Световното първенство през 2007 г., фигуристът е притеснен, че Русия ще изгуби квотите си за кънките за Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г. и се завръща на леда. Във Ванкувър Плюшченко печели второто място.

През 2010 г., заедно с цигуларя Едвин Мартон и певецът Дима Билан, фигуристът се пързаля по време на изпълнението на Русия на финалите на конкурса Евровизия в Белград, Сърбия. Изпълнението им остава едно от най-гледаните и обсъжданите събития на сцената на музикалния конкурс.

На 28 юни 2010 г. Международният съюз по кънки обявява, че Плюшченко губи състезателните си права, тъй като е участвал в шоу спектакли на леда без разрешението на федерацията. Плюшченко отказва да обжалва решението. Същата година той се състезава в отвореното първенство на Япония като част от европейския отбор. В края на краищата през април 2011 г. той изпраща писмо до президента на руската федерация по кънки, търсейки възстановяване на правата си. Два месеца по-късно Плюшченко отново става част от руския национален отбор и продължава да бележи победи на леда.

Участието на Евгени Плюшченко на тазгодишната Олимпиада в Сочи бе истинска изненада за почитателите му. На 31-годишна възраст легендарният фигурист бе избран да представя Русия на четвъртата си подред Олимпиада въпреки загубата му от Максим Ковтун на националния шампионат. Именно Ковтун се очакваше да спечели квота за Сочи 2014. Очевидно промяната в последния момент е била оправдана, тъй като благодарение на Плюшченко Русия спечели златна титла в отборната надпревара.

Наскоро Плюшченко заяви, че има желание да стане треньор в края на кариерата си на състезател. Той се надява да отвори своя собствена пързалка в Санкт Петербург.

Плюшченко има две деца от два брака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!