Правосъдното министерство чака решение на ВАС за скандална поръчка от 43 млн. лева за лавките в затворите

Рени Петрова 08 август 2023 в 12:31 16773 0

Затворът в Белене

Снимка Министерство на правосъдието

Затворът в Белене

Министерството на правосъдието чака решението на Върховния административен съд за скандална поръчка в размер на 43 млн. лева за доставка на хранителни продукти в лавките. Това стана ясно от отговор на МП до OFFNews.

Става въпрос за обществена поръчка, която Фонд "Затворно дело" не може да възложи от година и половина. Първоначално поръчката е за 30 млн. лева без ДДС - 36 млн. лева с ДДС. 

На 31 януари 2022 г. по време на редовния кабинет на Кирил Петков Фонд "Затворно дело" обявява поръчката. Начело на въпросното държавно предприятие е Нина Димитрова, временно изпълняваща длъжността до конкурс от 6 декември 2021 г., назначена от служебния кабинет на Стефан Янев.

Пет месеца по-късно поръчката е прекратена. Причината е, че са заложени условия за "подмяна на изпълнител", които съдът отхвърля. Веднага след това Димитрова обявява нова поръчка - този път за над 43 млн. лв. за четири години и половина. От Министерство на правосъдието (МП) обясняват разликата в цената с увеличение от 5% на година заради инфлацията и заради опцията за удължаването на договора с 18 месеца.

Кандидатите са петима: "Панда И.П.", която извършва доставките в лавките за последните 4 години (както собственикът Ивайло Пандов обясни пред OFFNews - бел. ред.), "Ийт уел", "Нове инженеринг", "Мира фууд", "Стелит 1". Всички оферти са допуснати и на втори етап с отваряне на цени, макар че единственият експерт по безопасност на храните твърди, че три от фирмите категорично не покриват изискванията.

Поръчката отново е прекратена, защото през ноември Фонд "Затворно дело" отстранява всички кандидати заради несъответствия.

Вместо да публикува нова поръчка, фондът преминава към процедура по договаряне без предварително обявление - възможност, която законът позволява. 

Две от фирмите обаче не са поканени - "Панда И.П." и "Ийт уел". "Най-вероятно, защото обжалвахме прекратяването на поръчката през Комисията за защита на конкуренцията и тя се съгласи с нас", каза Пандов. 

Върховният административен съд обаче отменя решението на КЗК и потвърждава прекратяването с решение от 3 май тази година. "В странното си решение ВАС твърди, че не познава математиката - как се смятат проценти. Аз твърдя, че я познавам, защото най-малкото съм завършил Софийската математическа гимназия и съм с две висши образования", допълни Пандов пред OFFNews. 

Поканата на Фонд "Затворно дело" към трите фирми, без "Панда И.П." и "Ийт уел", идва веднага след решението на съда. От министерството и "Затворно дело" обясняват в отговор пред "Капитал", че те са избрани заради ниските си цени в предходната открита процедура. Подчертават и, че плащанията по поръчката на практика се случват с лични средства на лишените от свобода, които пазаруват от лавките, а не с пари на данъкоплатците.

Доставките в лавките са обезпечени до февруари 2024 г. и те се обслужват именно от тези три фирми - "Нове инженеринг", "Мира фууд", "Стелит 1", казаха пред OFFNews от фонда. 

Оказва се, че трите фирми са поканени за точно обособени позиции:

  • "Нове холд": доставки в Бобов дол и София за 4 години - 18.7 млн. лв. без ДДС, 
  • "Нове холд": доставки в Белене, Враца, Ловеч и Плевен за 4 - 11 млн. лв. без ДДС,
  • "Мира фууд": доставки в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора за 4 години - 7.3 млн. лв. без ДДС,
  • "Стелит - 1": доставки в Варна, Бургас и Сливен за 4 години - 6.7 млн. лв. без ДДС.

Ивайло Пандов обясни, че най-много са средствата в Бобов дол и София не заради броя на лавките, които са по две, а заради броя на затворниците. "Прави впечатление обаче, че заложените средства за тези два затвора са двойни. По две са и хранителните продукти. Четири години обслужвам лавките и знам какво е потреблението. В оставалите затвори почти няма завишения", допълни той. 

От думите му стана ясно, че са игнорирани технически специфики, които фирмите са длъжни да притежават, защото касаят здравето на затворниците. "Ако утре затворник бъде отровен заради това, че някой е некадърен, кой ще е отговорен? Призовавам Фонд "Затворно дело" да отвори поръчките и да разкрие документите, които всяка фирма притежава, включително и "Панда И.П.", каза още той. 

Според Пандов в момента "си играят със здравето на затворниците". 

"Обръщам внимание на обстоятелството, че в конкретната процедура участниците не оферират продукти със съответните им търговски марки, т.е при приета непълна таблица за съответствие или непълно изследване на практика възложителят се съгласява да получи продукти, който не отговаря на определени негови изисквания. Непълните таблици за съответствие издават и липса на компетентност на участниците да идентифицират, а впоследствие и да контролират, съответствието на предлаганите от тях продукти с изисквания било на стандарти, било на приложимото законодателство", обяснява експертът на БАБХ Кремена Стоева, според която фирмите изобщо не покриват стандартите за качество на продуктите.

Тя е участвала в комисията, оценяваща офертите, като външен експерт и още тогава защитава позицията си. 

На тази критика бившият служебен зам.-министър на правосъдието, сега зам.-главен прокурор, Мария Павлова, обяснява, че е имало издребняване "от рода колко дебела да е бучката кашкавал и ако не била 33 см, или какво беше".

"Вие като отидете в магазина, мерите ли с шублер бучката кашкавал, че да въвеждаме ние на доставчик [изискване] колко см да е тя", добави Павлова в обясненията си защо критиките на експертката са пренебрегнати. Дебелината на кашкавала обаче е показател по БДС, а не каприз, пише "Капитал" в своя разработка по случая.

Въпреки че Ивайло Пандов доставя хранителни продукти на лавките 4 години, той не е поканен на прякото договаряне. 

Пред OFFNews Пандов обясни, че "намеци" да се откаже, е имало година и половина преди откриването на поръчката.

"Първо в служебното правителство на Стефан Янев започваха да карат, според мен, затворници да подават сигнали срещу "Панда И.П. Когато министър на правосъдието бе Янаки Стоилов, имаше сигнал, че продавам кафе за 30 лв./кг. И това са сигнали, които трудно достигаха до мен, вътрешно си ги разнасяха. Направих справка, която предоставих на министъра - че големи търговци продават същата марка на 39 лв./кг, както и че кафето на тази цена е само 3% от всички видове, които предлагам", каза Пандов.

Вторият сигнал е получен, когато министър на правосъдието вече е Иван Демерджиев - тогава затворник се оплаква от скъпите млечни продукти. Собственикът на дружеството отново прави справка, която предоставя на министъра - че цените му са между 17 и 24% по-евтини.

По думите му сигналите са от различни затвори. 

На обвинението на Павлова, че "ролка тоалетна хартия трето качество в затворническата лавка струвала 2.50 лв. преди две години, а сега е 50 стотинки", Пандов обясни, че бившият зам.-министър бърка доставчици. "Никога за тези четири години не съм доставял хигиенни материали, а само хранителни продукти", категоричен е той. 

Така се стига до момента, в който бяха открити наркотици в кутии от сок в Софийския затвор. "Решение на КЗК в наша полза е от 11 юли, на 12 юли откриха наркотиците", разказа Пандов. 

Именно на 12 юли бе съобщено, че при доставка на хранителни продукти за лавките в Софийския затвор са намерени наркотици, скрити в кутии от сок. Ивайло Пандов твърди, че това е станало, когато шофьорът на буса е с гръб. 

"Знаете ли, опитах се да отворя един стек и една кутия за 10 секунди. Не успях", категоричен е собственикът на "Панда И.П.".

"Чух, че казват, че има нещо нередно и докато вече се придвижа с нови стекове безалкохолно към края на коридора този стек втория вече беше разкъсан, бяха извадени някакви кутии от сок, разрязани и вадеха някакви неща. Видях някакви телефони, дистанционно, запалки, някакви пакетчета, но просто нямах почти никаква видимост, тъй като самите надзиратели закриваха с телата", разказа тогава шофьорът на буса пред бТВ.

Пандов обясни, че за първи път от четири години затворниците са чакали в лавката, а не са разтоварвали. Разбрал това, защото изпратил двама от управителите си, когато разбрал за случващото се. По думите му полицията веднага привикала на разпит шофьора на буса и управителят на базата за продуктите. Дори им е направен полиграфически тест.

"Аз не се съмнявам в думите на шофьора си", добави Пандов. 

Той обясни, че нито един от партидните номера, които те са намерили, не са търгувани от него. Отказан му е и запис от охранителните камери, въпреки че той предоставя своите - тези в буса и в базата, на органите. 

Пандов обясни още, че той не е разпитван, няма и информация на какъв етап е производството. Единственото, което се е случило до момента, е да бъдат разпитани шофьорът на буса и управителят на базата. Няма повдигнати обвинения, но 15 дни след случая - на 27 юли, се прекратява договорът му за доставка на хранителни продукти в лавките. 

Попитахме Министерството на правосъдието има ли записи от 12 юли, откъдето отговориха, че има и са "налични за нуждите на досъдебното производство". На въпрос къде са установени наркотиците - в буса или извън него, от МП обясниха, че информация може да дадат разследващите органи.

Оттам отричат надзирателите да са разтоварвали буса. 

Попитахме и дали има съмнение за инсценировка, след като партидните номера на кутиите не съвпадат с тези, които доставя "Панда И.П." и разследва ли Министерството случая. Отговорът е повече от озадачаващ - "Има съмнения за разпространяване на невярна информация в медиите".

Става ясно обаче, че е извършена е проверка, която не установява нерегламентирани действия на служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

Въпреки че всички горепосочени въпроси са зададени към Фонд "Затворно дело", отговор дава Министерството на правосъдието. То, от своя страна, също отговоря на зададените към самото министерство въпроси, от които е видно, че решението на КЗК се обжалва пред ВАС и, че до произнасяне на ВАС по делото всички действия по процедурата са преустановени.

Делото ще бъде на 9 септември, а произнасянето - до 9 октомври. 

От МП обясняват, че в момента доставки се извършват от "Нове инженеринг", "Мира фууд", "Стелит 1". Какво ще бъде решението на ВАС и ще бъде ли прекратена процедурата по пряко договаряне след това - предстои да разберем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика