Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини?

Мартин Георгиев 11 октомври 2018 в 08:23 8861 2

Държавният фонд "Земеделие" реши кой да доставя млечни продукти на учебните заведения през следващата година. Начинът на избор на бенефициентите, регламентиран от закона, обаче не винаги е спазен. Това създава съмнения за корупция, която облагодетелства неколцина приближени до властта млекопроизводители.

Преди време Министерският съвет измени Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и млечни продукти в учебните заведения –  „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те са съфинансирани от ЕС и са с общ бюджет от близо 20 млн. лв.

Въведе се задължението директорът на учебното заведение да избере за доставчик млекопроизводител, ако има такъв кандидатствал, а в случай, че са двама - този, който е снабдявал повече училища през изминалата учебна година.

OFFNews разкри в свое разследване, че промените не само ощетяват търговците, но и гарантират монопол в доставките на две фирми - "Млечни продукти Тракия" и ЕТ "Зоров 91". Двете дружества са собственост съответно на Владислав Михайлов и Димитър Зоров. Двамата са назначени през юни 2017 г. за членове в Съвета по животновъдство към министъра на земеделието.

По-големият печели

След разразилото се недоволство МЗХГ пренаписа наредбата, като задължи доставките на мляко и плод за училища и градини да бъдат разделяни на 50% между търговец и производител. Когато кандидатствалите производители обаче са повече от един, доставките по съответната схема не се разделят.

Директорът на учебното заведение трябва да избере производителя, който е сертифициран да произвежда повече видове млечни продукти по Български държавен стандарт (БДС). Те могат да бъдат максимум три - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

При равен брой сертифицирани БДС продукти се избира производителят, чиято продукция има повече сертификати за стандарт ISO и/или FSSC за качество.

На 27 септември ДФЗ публикува първите актове за одобрение на доставчици по схема "Училищно мляко".

Както OFFNews алармира, след промените в наредбата печалбата на най-големите млекопреработвателни предприятия нараства главоломно за сметка на дребните и средни търговци.

"Млечни продукти Тракия" увеличава доставките си в сравнение с предходната година с 738% - от 125 учебни заведения на 922. "Зоров 91" ще снабдява с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата "ЧЕХ", която отбелязва 9660% ръст в броя на училищата и детските градини, които ще зарежда с млечни продукти - от 5 на 483 учебни заведения.

За кого важи законът?

Изборът на изпълнители по схема "Училищно мляко" поражда въпроса дали Държавен фонд "Земеделие" изобщо е спазил наредбата или победителите са били предизвестени.

Пример за това е решението "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД да снабдява с млечни продукти СУ "Академик Емилиян Станев" в София, където са кандидатствали 5 производители и един търговец.

В своята документация "ЧЕХ" е посочил, че притежава сертификат за качество, който обаче не влиза в обхвата на наредбата.

Производителят "Полидей - 2" ООД е декларирал 4 сертификата, които му дават предимство, тъй като са критерий за избор на изпълнител. Въпреки това ДФЗ избира "ЧЕХ" да доставя мляко на училището.

Подобен е случаят и в други столични училища, където "Полидей" губи срещу фирмата Димитър Зоров.

ЕТ "Зоров 91" е представила 2 сертификата за качество ISO - половината от тези на конкурента. Те дори не са на регистрирани на дружеството, кандидатствало за доставката, а на консорциума, в който участва, въпреки че в наредбата изрично е посочено, че сертификатите трябва да са на основната производствена база. Противно на логиката ДФЗ избира фирмата на Зоров за изпълнител на доставките.

Интересен е казусът и с две учебни заведения, при които кандидатите са сходни - едното в Сливен, а другото в Карнобат. И в двете училища са кандидатствали "Полидей" и "Млечни продукти Тракия" и местни търговци. Според наредбата в такива случаи, когато производителите в конкурса са повече от един, доставките по схемата не се разделят.

Това условие е спазено в Сливен. Там "Млечни продукти Тракия" печели 100% от доставките за съответното учебно заведение. Не така стоят нещата обаче в Карнобат, където дружеството разделя на 50% доставките с търговеца - неясно по каква причина.

Има ли злоупотреба със стандарта БДС?

Според наребдата, за да се ползваш с предимството на производител, трябва да имаш поне един продукт, който да отговаря на Българския държавен стандарт.

За да станеш ползвател на БДС е необходимо удостоверение от министъра на земеделието и храните, че отговаряш на условията, след което заявката се подава в Патентното ведомство след такса. В края процедурата дружеството се вписва в регистъра на географските означения и едва тогава има право да започне производството на продукти по БДС.

Справка на OFFNews в регистъра показа обаче, че "Млечни продукти Тракия" нямат БДС патент на нито един продукт, включен в схемата "Училищно мляко" - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Фирмата "Зоров 91" също няма патент на всички необходими продукти. Според регистъра кашкавалът, който Димитър Зоров произвежда, не е Български държавен стандарт.

Тези обстоятелства изключват двете предприятия като вероятен победител при избора на кандидат по схема "Училищно мляко". Не само това, грубо е нарушена Наредбата за качеството на храните в детските градини и училищата, която задължава всички млечни продукти, които децата консумират, да отговарят на стандарт БДС.   

Сюрприз за победителите

Тази година Държавен фонд "Земеделие" повиши цената на млечните продукти, включени в схема "Училищно мляко".

ДФЗ ще плаща 18,46 лв. за килограм кашкавал или с 6 стотинки повече от предходната година. Сиренето поскъпва с 31 стотинки - от 13,26 на 13,57 лв. за килограм, а киселото мляко вдига цената си с 29 ст. и ще се плаща от Фонда на 2,80 лв. килограмът. Най-голям е скокът в цената на прясното мляко, което поскъпва с 36 ст. - от 1,76 лв. за литър на 2,12 лв.

Изкуственото повишаване на печалбата от схема "Училищно мляко", съфинансирана от ЕС, идва след като три мандри си разделиха 53% от учебните заведения в България. Нередностите при избора на бенефициентите и съмненията за злоупотреба с БДС повдигат въпроса има ли картел на млекопроизводителите с лоби в Министерството на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови