Съветници на Порожанов с гарантиран монопол в доставките на мляко за училища и градини

Мартин Георгиев 04 юни 2018 в 12:01 12421 2

Румен Порожанов

На 23 май Министерският съвет реши да измени Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.

За решението на правителството се разбра от Държавен вестник, където постановлението беше обнародвано 2 дена по-късно. Точката за промяна на действащата Наредба не беше отбелязана в дневния ред на заседанието на Министерския съвет, нито в решенията му.

Както OFFNews вече разказа, правителството подготвяше промени в Наредбата за условията по двете схеми, финансирани от Европейския съюз, които биха позволили само един производител да доставя млечни продукти на всяко едно учебно заведение в България.

В предложените измененията тогава беше залегнало условието директорът на учебното заведение да избере производителя, който произвежда повече продукти сертифицирани по БДС. Задължението създаваше възможност за монопол в доставките на млечни продукти за училищата. 

Това условие във вече приетата Наребда е променено, но в съвсем дискриминативна посока.

Ако двама производители кандидатстват по схемата "Училищно мляко", директорът е длъжен да избере този, който има най-много опит. А това означава да избере производителя, снабдявал най-много учебни заведения през предходната учебна година.

Така записано, новото условие не само създава предпоставка за появата на монопол в доставките на млечни продукти, но и лишава от възможност нов производител на пазара да започне работа по двете европейски схеми.

Справка на OFFNews показа, че от общо 225 млекопреработвателници в държавата едва 9 са били преки участници в схема "Училищно мляко" за учебната 2017/2018 г.

С най-много спечелени обекти за предходната учебна година е "Млечни продукти Тракия", дъщерно дружество на "БМК Холдинг" АД на Владислав Михайлов. На второ място по брой учебни заведения е фирмата ЕТ "Зоров 91" на Димитър Зоров. И двамата са назначени през юни 2017 г. от Румен Порожанов за членове в Съвета по животновъдство към министъра на земеделието.

Вицепремиерът Валери Симеонов също посочи Димитър Зоров като човека, който ще се облагодетелства от новата наребда. Симеонов заяви на заседание на Министерския съвет на 18 май, че тези промени дават възможност на собственика на "Пършевица" да измести всички дребни търговци.

Нещо повече, правителството иска да наложи новата наредба, въпреки че България е на 5-то място в Европейския съюз с 94% успеваемост на програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Съществува възможността новите изменения да се отразят на този процент - нещо, за което Франция ни дава за пример, тъй като тя успява да реализира едва 4% от двете схеми.  

Асоциацията "Здравословно хранене за децата", в която членуват фирми доставчици и производители, се обяви против измененията. OFFNews разговаря с нейния зам.-председател Иван Дойчев:

Г-н Дойчев, как възникна идеята за създаването на Асоциацията?

Идеята се създаде през 2016 г. Тогава бяха направени първите промени в Наредбата за условията по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това провокира доставчиците по програмите да се обединим и да поискаме да бъдем чути относно проблемите в начина на прилагане на схемите. 

Защо смятате, че правителството иска да наложи тези промени?

Нашето мнение е, че промените в тази Наредба станаха факт, когато се обединиха двете схеми - "Училищно мляко" и "Училищен плод". Мотивът тогава на управляващите беше да се даде възможност на млекопреработвателите директно да извършват доставки по учебните заведения. На среща с тогавашния министър на земеделието Десислава Танева, г-н Димитър Зоров заяви, че ние (бел.ред. доставчиците) сме окупирали училищата и директорите отказват да обърнат внимание на млекопреработователите, които искат директно да участват в програмата. От там тръгнаха всички тези изменения, които за нас целят да обслужат интереса на определи млекопреработватели. 

Според Вас тези промени ще ощетят ли дребния и средния бизнес?

Абсолютно. Когато човек се запознае с критериите в новата Наредба, той ще стигне до извода, че те са насочени точно срещу този бизнес. Нали има заложено изискване за БДС стандарт на продуктите, какво значение има кой ще ги доставя? Защо се добавят още критерии, за да се обоснове с точност кой трябва да работи? Ако един млад човек, решил да остане в България и да инвестира, започне да произвежда по БДС стандарт всички необходими продукти - мляко, кашкавал и сирене, след като той няма опит, няма да може да започне да работи по двете европрограми.

Има ли диалог между Вас и Министерството на земеделието, какво е тяхното становище във връзка с всички тези опасение от промените в Наредбата? 

Мисля, че няма диалог. На Комисията по земеделието бяхме изслушани. Там обявихме, че ще се създаде монопол - посочихме поименно двете фирми. Аз лично заявих, че малкият бизнес ще бъде тотално закрит по този начин. В момента се противопоставят българките производители и доставчиците. Искат да ни изкарат печалбари за сметка на децата, което е много обидно. Защото тук става въпрос за децата - идеята е здравословно хранене, изграждане на правилни навици, а всичко се обърна на политическа основа. Министър Порожанов заяви по време на обсъждане на комисията, че е несправедливо добавената стойност да отива при доставчиците. Затова се предприемат тези действия - добавената стойност да отиде при млекопреработвателите. Промяната идва заради разпределението на печалбата или, с други думи казано, около парите се върти всичко.

С новите изменения се нарушават регламентите на ЕС за свободна конкуренция, което може да доведе до санкция от страна на Европейската Комисия. Планирате ли да я сезирате?

Ако е нужно, ние ще сезираме Европейската комисия, но това по един или друг начин ще се отрази зле на държавата ни, а кому е необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

04.06 2018 в 13:16

....спиме,освен това сме се хванали за палците и чакаме дебелия мутренски к*р да ни споходи.....да чакаме още,тъпаци,да чакаме....