Димитър Греков продал земите във Варна на "Южен поток" за 36.80 на кв. м

Александра Маркарян 31 юли 2014 в 09:48 21705 21

Димитър Греков

Снимка Боби Тошев/БГНЕС

Димитър Греков

Лично министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков е разписал сделката за продажбата на 358.551 дка във Варна с представителите на "Южен поток България" АД. Консорциумът е платил по 36.80 лева на кв. м.

Това става ясно от отговор от МЗХ до OFFNews във връзка с наше запитване.

От отговора на министерството не става ясно защо се продават земи на консорциум по проект, чието изпълнение е спряно месец по-рано и това спиране е обявено от министър-председателя.

На 8 юни Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел по този въпрос. На 22 юли обаче, без да има официално подновяване на работата по проекта, министърът на земеделието сключва сделка за продажбата на 358.551 дка земи в кв. "Аспарухово", Варна на "Южен поток" АД. На 23 юли Пламен Орешарски подава оставката на правителството.

МЗХ не разяснява мотивите си за целесъобразност, ограничава се само до уточнението, че сделката е сключена "на основание чл.79, ал.2, т.1 от Закона за горите".

Той гласи:

Чл. 79. (1) Поземлените имоти в горски територии, чието предназначение е променено по реда на този закон и за които дължимата цена е заплатена в срока по чл. 78, ал. 2, се продават на лицето, по чието искане е станала промяната на предназначението.

(2) Продажбата по ал. 1 се извършва от:

1. (изм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г.) министъра на земеделието и храните или от оправомощено от него длъжностно лице - за горските територии, държавна собственост;

Консорциумът, собственост на руската "Газпром" и българската БЕХ, е платил общо 13 195 050,48 лева, уточняват от МЗХ. Вчера сайтът "Биволъ" писа, че цената е 10 780 270 лв.

Това означава, че от "Южен поток" АД са платили по 36 801.04 лева на декар или по 36.80 на кв. м.

Цената изглежда приемлива за вътрешността на страната и ако към нея няма специален интерес, но за брега и за проект като Южен поток е абсурдно ниска. Справка в сайтовете показва, че поземлени имоти във варненско се продават на цени между 40 и 145 лева за квадратен метър. За сравнение ПИБ е платила 207 лева за квадратен метър (207 000 лева за декар) за терени в същия район, през които ще минава сервитут на Южен поток, по данни на сайта "Биволъ".

На въпроса ни за цената обаче от МЗХ отговарят: "Пазарната оценка на имотите е определена от независим оценител в съответствие с чл.79, ал.3 от Закона за горите".

"Южен поток" е собственост на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и руската "Газпром", които имат по 50% от общо 15 588 000-те акции, по данни на "Дакси".

В Съвета на директорите му влизат Леонид Семеонович Чугунов, Елкин Игор Анатолиевич, Владимир Стефанов Инков, Стефан Бойчев Радев, Жаклен Йосиф Коен. Представителите на дружеството са Владимир Инков от българска страна и Елкин Анатолиевич от руска.

Освен новопридобитите стотици декари земя във Варна консорциумът по "спрения" проект притежава стотици декари в България. Те се намират в Лом, Горна Оряховица, Видин, Белоградчик, Провадия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!