Влиянието на цветовете и ползването им за постигане на успех

Елица Калоянова 14 август 2017 в 14:07 38070 0

Снимка Нина Атанасова

Светлината – това са видимите чрез очите ни електромагнитни вълни с диапазон на дължината от 380 до 760 нанометра. Светлината е естествено условие за живота на човека на Земята и е необходима за неговото здраве и жизнеспособност. А различните цветове са всъщност различни тонове на светлината. Цветовете са наш естествен ресурс. Ние ги използваме всеки ден, макар и несъзнателно.

Още в древността хората са разбрали, че цветовете ни въздействат по различен начин. И ние самите определяме някои цветове като весели, радостни, празнични, а други като унили и мрачни. Цвета създава определена емоционална атмосфера, влияе на настроението, самочувствието и работоспособността. Но освен това цветът влияе и на физиологията. Например при една и съща температура на помещението на човек му е топло, ако стаята е в ярки топли цветове, и усеща студ, ако помещението е в студени синкави цветове.

Прието е да делим цветовете на топли – жълто, оранжево, червено, пурпурно, и студени – синьо, зелено, виолетово. Един и същи цвят може да ни окаже както положително, така и отрицателно въздействие. Не бива да се прекалява с въздействието на който и да е цвят. Всичко трябва да се съобразява с целта, която искаме да постигнем, и нужното време за въздействие.

Какво е конкретното въздействие на всеки от основните цветове:

ЧЕРВЕНО

Този цвят има най-силно въздействие и се възприема най-бързо. Той е възбуждащ, топъл, активен, енергичен, активизира всички функции на организма, бързо увеличава мускулното напрежение, повишава кръвното налягане, ускорява дишането. Това е цветът на енергията, силата и живота. Червеното се асоциира с огън, кръв, страст, агресия, гняв, физическа сила, топлина, мъжественост, активност, оцеляване. Това е цветът на Първа чакра. Правилната работа на Първа чакра дава основата за нашия просперитет. Червения цвят създава чувство за безопасност, увереност, активност и дружелюбие. Помага да се справим с неприятностите. Формира лидерски качества.

ОРАНЖЕВО

Като комбинация от червено и жълто този цвят носи енергията на червеното и логичното мислене на жълтото. Оранжевият цвят е жизнерадостен, жив и динамичен. Действа стимулиращо и възбуждащо. Това е цветът на Втора чакра. Втора чакра в човешкото тяло е ключът към енергията за живот, емоциите, сексуалността и креативността.

Оранжевото се асоциира с радостни емоции, ритъм, скорост, движение, чувственост, откритост, жизнерадост, общителност.

ЖЪЛТО

Това е най-светлият, лъчезарен и отморяващ цвят. Създава ведро настроение. Жълтото е символ на интелекта и логическото мислене. Това е цветът на Трета чакра. Трета чакра играе основополагаща роля в личностното развитие. Тя отговаря и за позитивната ни изява и имидж в обществото. Жълтият цвят ни тонизира и помага да възприемаме по лесно новите идеи, дава увереност в собствените сили. Благоприятства организацията и концентрацията на мисленето. Засилва волята ни. Жълтото се асоциира със слънцето, свободата, празникът, веселието, оптимизма, увереността, откритостта, самоуважението. Жълтото е цветът на приятелството.

ЗЕЛЕНО

Цветът на хармонията и равновесието, на универсалната любов, спокойствието и здравето. Той е основен лечебен цвят, защото стимулира растежа и възстановяването на тъканите. Това е цветът на Четвърта чакра. Четвърта чакра отговаря за способността ни да обичаме безусловно и да лекуваме.

Зеленото е физиологически най-оптималният цвят, тъй като това е цветът на природата, т.е. на нашата биологична среда на съществуване. Зеленият цвят се асоциира с природата, живота, вярата, хармонията, добротата, почивката, мира, пролетта, младостта и жизнерадостта. Действа успокояващо, уравновесяващо и отпускащо.

СИНЬО

Това е цветът на креативността, а също и на вярата, на истината и разума. Свързва се с интелекта, честността и искреността и с умението да се говори. Това е цветът на Пета чакра. Пета чакра отговаря за способността ни да говорим и да бъдем чути; да казваме истината; да изразяваме себе си и да създаваме; да презентираме и продаваме с лекота.

Синият цвят е отпускащ и успокояващ, добър е за размишления и медитации. Намалява мускулното напрежение, снижава кръвното налягане, успокоява пулса и забавя дишането. Помага ни да се свържем със самите себе си в тишина и спокойствие. Асоциира се с небето, вятъра, студа, чистотата, интелигентността, логиката, уважението, общителността, доверието, тактичността, разговора, хармонията.

ИНДИГО

Основната характеристика на този цвят е, че развива психическите способности. Това е цветът на Шеста чакра. Шеста чакра отговаря за нашите интелектуални способности, развитие на интуицията и потенциал за духовно осъзнаване.

Този цвят изчиства мисленето, освобождава ни от тревоги и страхове, позволява ни да чуем вътрешния си глас и да вземем правилно решение. Това е цветът на интуицията. Свързва се с хипофизата, с така нареченото трето око. Индигото е добро за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Този цвят се асоциира с мир, дълбочина, виждане, мъдрост, тишина, спокойствие. Свързва се още и с артистичност, вдъхновение, състрадание и чувствителност.

ВИОЛЕТОВО

Това е цветът на вдъхновението и е свойствен за лечителите и творческите личности. Виолетовият цвят ни помага да се свържем с нашата духовна същност. Това е цветът на Седма чакра. Тя отговаря за духовността, чистото съзнание, трансцедентността и единството с божественото.

Виолетовият цвят обединява физическото тяло и разума, материалните и духовните ни потребности. Успокоява и в същото време зарежда с енергия. Свързва се с одухотвореност, нещо скъпо, кралско или мистериозно. Виолетовото се асоциира с мъдрост, духовност, мистика, власт, благосъстояние, сдържаност, проницателност, вдъхновение, артистичност и благородство. Този цвят уравновесява женската и мъжката енергия в човешкия организъм.

Това са в общ вид най-характерните особености на въздействието на цветовете. Това познание е общодостъпно. Но ако искаме да реализираме наше съвсем конкретно желание, тези знания не са достатъчни. В такъв случай ни е необходимо конкретно съчетание от цветове, в определено съотношение помежду си, организирани в подходящата за целта форма.

Картините действат на енергийно ниво чрез цветовете като електромагнитни вълни. Те се свързват с енергийната система на човека и я балансират и насочват в нужната посока.

Цветът и формата създават определено вибрационно поле, което свързва човека с Общото Енерго-информационно поле. По този начин картината не само прави човека по-подходящ за своето желание, но и привлича на фино ниво нужните ресурси за реализацията на неговото желание.

И разбира се, нищо не може да отмени действието във физическия свят. Но действие, което е подкрепено по този начин на енергийно ниво, дава съвсем други резултати.

А сега да разгледаме картината „Успех” на ЕнерджиАрт и да видим какви цветове има в нея и с какво са свързани:

Тя е дело на художника Нина Атанасова, разработила методологията „Осъществяване на желанията” за създаване на Трансформиращи енергийни картини. Създадените посредством тази методология произведения на изкуството зареждат с положителна енергия и помагат на човека, който ги притежава и работи с тях, да осъществи желанията си в конкретна сфера на дейност.

Основния цвят е тъмносиньо – задълбочена мисловна дейност, връзка с интуицията, възможност за взимане на правилни решения, дълбоко спокойствие.

Светлосиньо – добра комуникация, способност да изразявате и отстоявате своята истина, да сте убедителни и хладнокръвни.

Зелено – хармония и баланс, здраве и добро отношение към хората и света, спокоен анализ на ситуацията.

Жълто – правилни разсъждения, силна воля, радост, добро самочувствие, лидерски качества, способност да вземате правилни решения и да влияете на другите.

Оранжево – жизнерадост, силна творческа и сексуална енергия, креативност, добро настроение, бързина на реакциите, смелост.

Червено – активност, енергичност, увереност в себе си, лидерство, сила, и най-вече готовност за действие!

Формите в тази картина са насочени нагоре и леко на дясно, приличат на цветя, имат някаква стабилна основа и като цяло ни дават усещането за постигане на нещо.

Всичко това са цветови въздействия, които водят до успех. Важното в случая е, че тези въздействия са балансирани по правилен начин помежду си, за да можем да използваме синергичното им действие, което води до успех в наше съвсем конкретно намерение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)