Как да се справим с тийнейджъра вкъщи

OFFNews 18 януари 2024 в 14:45 2502 0

Как да се справим с тийнейджъра вкъщи

Снимка Банка за снимки

Как да се справим с тийнейджъра вкъщи

Много родители смятат, че поведението на техния тийнейджър е предизвикателство.

Поведението на тийнейджърите може да бъде озадачаващо, стресиращо, болезнено и често да ви тревожи. Но в повечето случаи то не означава, че се случва нещо по-сериозно. Просто това е част от естествения процес на превръщане във възрастен.

Много от често срещаните поведенчески проблеми, които родителите намират за трудни, са съществена част от пубертета и израстването.

Приливът на хормони, съчетан с промени в тялото, борбата за намиране на идентичност, натискът от страна на приятелите и развиващото се чувство за независимост са само част от объркващия детето ви период на тийнейджърските години.

Ако вашите деца навлизат в тази крехка възраст, това може да означава, че те:

ще станат затворени;

ще искат да прекарват повече време сами или с приятели;

ще се чувстват неразбрани;

ще отхвърлят опитите ви да разговаряте или да показвате обич;

ще изглеждат мрачни и капризни.

Тийнейджърите могат да предизвикат дори най-спокойните родители. Когато в живота ви има допълнителни напрежения, като например други деца, работа, връзки, семейни ангажименти или болести, може да ви се струва, че вашият тийнейджър ще ви съсипе.

Опитайте се да се отдалечите от ситуацията и помнете, че вашето дете или младеж може да има физиологични причини да се държи по този начин. Да, с него е трудно да се живее. Вероятно и на него не му е приятно да го прави.

Вие сте възрастният и ще чувствате, че е ваша отговорност да го преведете през трудните моменти, но това не винаги е лесно. Не очаквайте да се наслаждавате на времето си заедно непрекъснато и не забравяйте да се грижите и за себе си.

Family Lives, благотворителна организация, посветена на подпомагането на семействата, предлага следните съвети:

не забравяйте да отделяте време за себе си;

дайте си разрешение да се отпуснете или дори да се поглезите от време на време;

говорете за притесненията си с партньора или приятелите си, или се присъединете към група за подкрепа или форум;

научете техники за справяне с лошото настроение, тъгата, депресията или тревожността. Ако се притеснявате, че сте депресирани, тревожни или стресирани, говорете с личния си лекар.

Как трябва да действам с моя тийнейджър?

Тийнейджърите могат да бъдат по-емоционални, а не логични, но това е заради хормоните. Това не е непременно приятно за тях и те може да почувстват вина.

Въпреки че и на вас вероятно ви е трудно, те се нуждаят от вас, за да поддържате спокойно и последователно присъствието си в живота им.

Следвайте тези съвети:

решете какви са границите и се придържайте към тях - тийнейджърите може да се противопоставят на това, но знайте, че границите са знак, че ви е грижа за тях;

изслушвайте ги, когато искат да говорят, и се старайте да не ги прекъсвате, докато не приключат с изказването си;

позволете им да се учат от собствените си грешки - стига да са в безопасност - и приемете, че може да правят нещата по различен начин от вас;

не затваряйте притесненията си в себе си - ако се притеснявате, че вашият тийнейджър може да прави секс без предпазни средства или да употребява наркотици, опитайте се да говорите спокойно и да го насочите към полезна информация;

позволете им да имат собствено пространство и личен живот.

На уебсайта Young Minds има повече информация за родителството, която обхваща много от тези теми.

Къде мога да намеря повече информация и подкрепа?

Ако сте загрижени за физическото или психическото здраве на вашето дете или младеж, може би е добре да поговорите с личния си лекар.

Можете също така да прочетете повече за психичното здраве на децата и младежите.

В САЩ съществуват и няколко организации, които предоставят емоционална подкрепа и практически съвети. У нас има фондация, която се занимава с проблемни тийнейджъри - можете да потърсите тях, Фондация Артон имат и онлайн психолог. Психея Консулт също провежда терапии на родители и проблемни тийнейджъри.

Статията преведе от чуждия печат Искра Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки