Как да разпознаете симптомите на бърнаут на работното място?

Лора Костова 21 февруари 2022 в 12:17 3391 1

Снимка Pixabay

Как да разпознаете симптомите на бърнаут (прегаряне) на работното място? Според специалистите проявленията му са физически и не бива да бъдат пренебрегвани, пише "Ню Йорк Таймс".

Д-р Джеси Голд, психиатър във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, усеща, че върви към бърнаут, когато още със събуждането си започва да се ядосва на получените имейли. Да, не е изненадващо, че специалист по психично здраве, който се опитва да спре нарастващата вълна от бърнаут, също може да „прегори“.

В проучване от 2021 г. сред 1500 американски работници повече от половината са споделили, че се чувстват доста стресирани в резултат на работата си, а 4,3 милиона американци са напуснали работата си през декември - явление, което стана известно като „голямата оставка“.

Хората в бърнаут са споходени от психически и емоционални симптоми. Например чувство на безпомощност и цинизъм. Но „прегарянето“ може да доведе и до физически симптоми.

„Прегарянето“ не е медицинско състояние – това е „проявление на хроничен неукротим стрес“, обяснява д-р Лоте Дирбай, който изучава явлението в клиниката Майо. Световната здравна организация описва най-явните му симптоми - изтощение, цинизъм и намалена ефективност.

„Започвате да не функционирате добре, пропускате срокове, разочаровани сте, дразните се на колегите си“, казва Жанет М. Бенет, изследовател, който изучава ефектите от стреса върху здравето в Университета на Север Каролина, Шарлот.

Но стресът може да провокира „износване“ на тялото, особено когато не отшумява.

"Когато хората са подложени на стрес, телата им претърпяват промени, които включват по-високи от нормалните нива на хормони на стреса като кортизол, адреналин, епинефрин и норепинефрин. Тези промени са полезни в краткосрочен план - те ни дават енергия за захранване в трудни ситуации - но с течение на времето започват да вредят на тялото“, обяснява д-р Бенет.

Нашите тела „не са проектирани за видовете стресови фактори, с които се сблъскваме днес“, казва Кристина Маслах, социален психолог от Калифорнийския университет в Бъркли, която е прекарала кариерата си в изучаване на бърнаута.

Как да разпознаете „прегарянето“?

„Един често срещан симптом на „прегаряне“ е безсънието“, разказва д-р Дирбай. Когато изследователи са анкетирали в Италия здравни работници, работещи на първа линия по време на първия пик на пандемията, те са установили, че 55% изпитват затруднения със заспиването, а близо 40% сънуват кошмари.

Изследванията са категорични, че хроничният стрес пречи на сложната неврологична и хормонална система, която регулира съня. Това е порочен кръг, защото липсата на сън натоварва тази система още повече.

„Ако забележите, че не можете да спите през нощта, това може да е знак за „прегаряне“, обяснява д-р Дирбай. - „И безсънието ви може да изостри още повече проблема.“

Физическото изтощение е друг често срещан признак. „Осъзнах, че спя всеки ден след работа – и си казах: „Какво не е наред с мен?“, а всъщност беше бърнаут “, разказва д-р Голд.

Промените в хранителните навици - повече, или по-малко от обичайното, също могат да бъдат признак на прегаряне. В проучване на италиански здравни работници 56% съобщават за промени в хранителните навици.

Хората може да ядат по-малко, защото са твърде заети или разсеяни. Изследванията показват също, че хормоните на стреса могат да повлияят на апетита, карайки ни да се чувстваме по-малко гладни от обикновено, когато сме подложени на голям стрес, но и по-гладни от нормалното, когато този стрес бъде облекчен.

Главоболието и стомашните болки също са симптом на „прегаряне“. То може да се развие заедно с депресия или тревожност, като и двете да се изразят във физически симптоми. Депресията води до мускулни болки, болки в стомаха, проблеми със съня и промени в апетита. Тревожността е свързана с главоболие, гадене и задух.

Какво да правим при „прегаряне“?

Ако имате физически симптоми, помислете за консултация с вашия лекар или специалист по психично здраве, за да определите дали те са движени от стрес, или се коренят в други физически състояния, препоръчва д-р Дирбай. Но не бива просто да ги игнорирате и да смятате, че нямат значение.

Ако действително е „прегаряне“, тогава най-доброто решение е да се намери корена на проблема. Това състояние обикновено се разпознава, когато е причинено от работата, но хроничният стрес може да е предизвикан и от финансови проблеми, проблеми в отношенията и редица други неща.

„Най-важно е, че бърнаутът не може да бъде преодолян с по-добра грижа за себе си -обяснява д-р Маслах. - Всъщност, подобно внушение само влошава проблема, тъй като ни кара да изпитваме вина, че не се грижим достатъчно за себе си, което не е така.“

„Социалната подкрепа може да помогне - разговор с терапевт или среща с приятели, дори и само виртуално. Повечето сън е задължителен, затова, ако страдате от безсъние, консултирайте се с лекаря си за възможно лечение“, допълва още д-р Бенет.

Взимането на отпуск също може да помогне, но това е само временен начин за справяне с проблема“, продължава д-р Голд. Тя го сравнява с изливането на кофа вода от потъващ кораб. - „Той пак ще потъне, нали? Трябва да правите повече от това да „изхвърляте водата от време на време“, казва тя.

Опитайте се да отделяте малко време всеки ден за нещо, което обичате. Установено е например, че хирурзите, които отделят време за хобита и отдих дори само 15 до 20 минути на ден са по-малко склонни да изпаднат в бърнаут, отколкото колегите им, които не го правят.

Трябва да имате нещо извън работата, което да ви помогне да премахнете стреса, да ви помогне да се съсредоточите и да се отпуснете, съветват лекарите.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!