Студентите призоваха за национална стачка (шествието в Деня на будителите на живо)

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2013 в 10:44 8449 74

Шествието е под надслов
Шествието е под надслов "Събудете се"

 

За национална ефективна стачка призоваха протестиращите студенти по време на честването на Деня на народните будители.

"Ние се събудихме. Събудете се и вие. Станете от сън. Стига сте спали, стига сме търпели. Призоваваме всички институции към общо национална стачка." Това се казва в обръщение на студентите, прочетено от студентката Илияна. В него те обявиха "морална война" с политическата класа у нас.

OFFNews излъчи на живо шествието под надслов "Събудете се" чрез стрийма на блогъра Иво Божков.

Хиляди граждани се отзоваха на призива на преподавателите и дойдоха в 11 ч. пред Ректората, откъдето тръгна шествието на преподавателите и студентите. В началото хората бяха около 800. Постепенно мястото се изпълни с все повече хора. В шествието след речите на преподаватели и студенти се включиха хиляди. Сред тях бяха протестиращите от УНСС, ПУ, НХА и други вузове.

Заради проявата бе спряно движението по ул. "Раковски", бул. "Цар Осводител" и "Васил Левски".

Хронология на събитията в обратен ред:

16:00 ч - След като стигнаха до Бърза помощ на пл. "Сточна гара", протестиращите поеха по обратния път към Университета. Човек от екипа на минаваща покрай тях линейка им показа с жест, че подкрепя протеста им. Чуха се одобрителни възгласи: "Линейката е с нас". Междувременно има и минувачи, които изразяват неодобрението си към шестващите. Студентите обаче са единодушни, че не бива да отговарят на подобни нападки.

15:40 ч - Шестващите запушиха движението на кръстовището на "Васил Левски" и "Цар Симеон", като започнаха да пресичат в двете посоки пешеходна пътека. 

20131101_154253_resized

15:30 ч - Останалите около 30 протестиращи се отправиха по бул. "Васил Левски" в посока Централна гара. Три полицейски коли охраняват шествието.

13:50 ч - Протестиращи са блокирали кръстовището на "Васил Левски" и "Оборище", както и изхода на ул. "Московска" към Паметника Левски. Има масирано полицейско присъствие. Полицията не допусна хората да блокират и бул. "Дондуков" и кръстовището на "Дондуков" и "Васил Левски".

В сградата на НС са останали малко депутати. Колегите и  напускат сградата и района около нея, вероятно откъм ул. "Раковски" и "Московска".

13:45 ч - Живата верига се разкъсва.

13:35 ч - Жени развяха националното знаме през прозорец от сградата на парламента. Залепиха и надпис "Оставка". Засега не е ясно кои са авторите на акцията, но флагът бързо бе прибран.

13:30 ч - Шествието е спряно на "Раковски". Протестиращите не успяват да минат през полицейската блокада. Униформените са с каски.

13:20 ч - Живата верига вече загради и бул. "Дондуков". Полиция спря протестиращите на ул. "Раковски".

13:05 ч - Междувременно живата около парламента расте. Блокиран е почти целият периметър - от БАН до "Оборище". По-рехаво е присъствието само откъм "Раковски" и "Московска". Хора продължават да се присъденяват. Протестиращите са решени да направят пълен кръг и да не допуснат извън него депутатите, които в момента заседават в Народното събрание.

13:00 ч - Протестиращите пяха химна пред парламента. После се хванаха за ръце и направиха жива верига около сградата.

12:50 ч - Камбаните на храм-паметника "Ал. Невски започнаха да бият. Мъж се покана на камбанарията и развя българския флаг.

12:45 ч - На паметника Цар Освободител преподаватели от Философския факултет издигнаха транспаранта с призив "Събудете се", а после слязоха с викое "Довиждане", отправени към Народното събрание.

12:30 ч - Студентите сложиха бели ленти на очите си.

11:40 ч - След речите шествието тръгна от Ректората и премина покрай Народната библиотека и продължи към паметника "Левски", където множеството пя "Тих, бял Дунав". Студентите тръгнаха към "Дондуков", протестиращи имаше и на "Московска". 

След това хората се отправиха към Народното събрание. 

11:20 ч - Преподавателите говориха на стъпалата между фигурите на Христо и Евлоги Георгиеви. Те опънаха голям транспарант с надпис "Университетските преподаватели призовават "Събудете се!". 10-ина минути по-късно от окупирания Ректорат излязоха стотици студенти, за да чуят думите им. 

Първи микрофона взе доц. Александър Кьосев, преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ:

"Не сме малко. Просто хората, които смеят да говорят, са малко. Хората, които искат да говорят, но не смеят, са повече. Още повече, за съжаление, са хората, които не могат да говорят. Защото българското общество така се е разпаднало, че огромна прослойка от българското население са загубили социален глас. Те не могат да формулират истински чувствата и мислите си. Ние трябва да им помогнем.

Приятели, граждани студенти, ние  не сме нито красивите, нито софиянци, нито хората, които обичат жълти павета, нито богатите, нито средната класа. Ние сме възмутени граждани. В този смисъл е и политическият характер на този протест. Той е политически наистина, но не защото подкрепя ГЕРБ или НДСВ или която и да е друга партия. А защото се занимава с основанията на политическото. За да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина. За да могат избирателите да избират тези, които наистина ги представляват, а по-късно управляват, те трябва да могат да им имат доверие. А ние видяхме как избираме едни, а ни управляват други. И затова протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани. Той е политически в смисъла, в който морал и политика съвпадат. Там, където обществото става общество. Българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа. Ето срещу това протестираме.

Искам да предложа да сменим омръзналия на всички вик "Оставка", защото той е насочен само и единствено към правителството. Какво да кажем за парламента и неговите циркове, за Конституционния съд и неговите циркове? Какво да кажем за здравната система? Коя българска институция функционира нормално? Досега Университетът функционираше нормално и ще продължи да функционира нормално - ние сме гарант за това. Но нека да сменим логото и да кажем: "Така повече не може!" Благодаря Ви."

Думите му бяха посрещнати със скандирания "Ние сме с вас!".

След него говориха доц. Радка Влахова и студенти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2013 в 01:24

НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ!!!

01.11 2013 в 20:52

Откъде имаш пари за хероин?

01.11 2013 в 20:48

Посредствено мнение, майстори като теб така ни оправиха

01.11 2013 в 19:51

ОСТАВКА НА КУКЛОВОДИТЕ!!! http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=B3veVlj4lqI#t=3089

ОСТАВКА НА КУКЛОВОДИТЕ ОТ ВЧЕРА И ДНЕС!!!!

01.11 2013 в 19:42

ОСТАВКА!! ОСТАВКА НА РУМЕН ГЕЧЕВ И ДИМИТЪР КОСТОВ!!!! - ОСТАВКА НА НЕОЛИБЕРАЛИТЕ!!

01.11 2013 в 19:40

ОСТАВКА!! ОСТАВКА НА ДПС - НЕОЛИБЕРАЛИТЕ!!!

01.11 2013 в 19:39

ОСТАВКА!! ОСТАВКА НА ДЕСНИТЕ - КРИПТОФАШИСТИТЕ!!

01.11 2013 в 19:38

ОСТАВКА!! ОСТАВКА НА МАКАРТИСТИТЕ!!

01.11 2013 в 19:37

ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!45 години живковизъм и дясно стигат, времето е наше, наше.
Вярно е че Живков и живковистите почнаха прехода, и са подръжници на най-дясна политика още от преди 45 години поне, поради страх от маоизъм и чистия марксизъм като на пражката пролет. Марксизма е против дясното - консерватизма, тоест против елита и неравенството. Но БКП се консервира като висшестоящи чрез промяната, подмяната, и капитализма, а неолиберализма ги подържа в добро състояние. Дясното е тяхната пета колона. Десните се грижат за БКП. Сега само истинските леви са опасност за БКП. Българска Капиталистическа Партия - с клонове БСП, ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИ, И ДПС. http://forum.investor.bg/forum/showthread.php?t=6062


ЩО ЖЕЛЮ НЕ КАЗА ЧЕ ЛУДЖЕВ Е ОТ СТАЛИНСКО СЕМЕЙСТВО, А И ДРУГИ РАБОТИ.. НИТО БСП СА ИЗДАВАЛИ СТАЛИНСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ДЕМОКРАТИТЕ


спокойно агентите още през 1989та станаха дисиденти и демократи, и Владимир Левчев и кой ли не.

А червените барети ПРИКРИТИ С БЕЙЗБОЛНИ ЯКЕТА викаха по митингите КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН


http://www.youtube.com/watch?v=w8KQmps-Sog

http://rock.rapgenius.com/Muse-uprising-lyrics

http://www.youtube.com/watch?v=GL3Vem0a09I

http://vbox7.com/play:52ead41f

http://vbox7.com/play:3d44f60c

http://www.razkritia.com/20244/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81 %D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA/

„Аз не съм комунист и никога няма да бъда” пееше в ерата на ранната демокрация Кирил Маричков пред стотици развети сини знамена.

„Ти си бил комунист, Маричков!” – контрира проф. Томи Димчев, дългогодишен декан в Консерваторията.

Според професора бащата на Кирил Маричков, който също се казва така, е бил шеф на Арбитражния съд на Народна република България и личен съветник на Тодор Живков. Връзките на бащата спомогнали младия Щурец да отбие военната си служба в ансамбъла на ГУСВ (Строителни войски). През този период 1970-1974 г. Томи Димчев е бил ръководител на ансамбъла. „Кирчо дойде да служи при нас и веднага го направихме комсомолски секретар, от което той беше много горд” – твърди Томи Димчев. Той разкрива, че Кирил Маричков и Щурците дори са участвали на фестивала за политическата песен „Ален мак”, който се провеждаше под егидата на партията.

Miting 11 Комсомолският секретар Кирил Маричков: Аз не съм комунист...Разкритията си Томи Димчев прави, възмутен от „циничните” според него интервюта, които дава Кирил Маричков с твърденията, че бил репресиран като рок музикант по време на соца.

01.11 2013 в 19:22

Въпрос към радио "Ереван":Коя е тази държава в света,в която има протести и контрапротести? Отговор:Няма такава държава!Глас:Има!България! Радио "Ереван":България? Няма такава държава!Там има глухи управляващи и много бедни!
 
X