Студентите призоваха за национална стачка (шествието в Деня на будителите на живо)

OFFNews 01 ноември 2013 в 10:44 9200 74

Шествието е под надслов
Шествието е под надслов "Събудете се"

 

За национална ефективна стачка призоваха протестиращите студенти по време на честването на Деня на народните будители.

"Ние се събудихме. Събудете се и вие. Станете от сън. Стига сте спали, стига сме търпели. Призоваваме всички институции към общо национална стачка." Това се казва в обръщение на студентите, прочетено от студентката Илияна. В него те обявиха "морална война" с политическата класа у нас.

OFFNews излъчи на живо шествието под надслов "Събудете се" чрез стрийма на блогъра Иво Божков.

Хиляди граждани се отзоваха на призива на преподавателите и дойдоха в 11 ч. пред Ректората, откъдето тръгна шествието на преподавателите и студентите. В началото хората бяха около 800. Постепенно мястото се изпълни с все повече хора. В шествието след речите на преподаватели и студенти се включиха хиляди. Сред тях бяха протестиращите от УНСС, ПУ, НХА и други вузове.

Заради проявата бе спряно движението по ул. "Раковски", бул. "Цар Осводител" и "Васил Левски".

Хронология на събитията в обратен ред:

16:00 ч - След като стигнаха до Бърза помощ на пл. "Сточна гара", протестиращите поеха по обратния път към Университета. Човек от екипа на минаваща покрай тях линейка им показа с жест, че подкрепя протеста им. Чуха се одобрителни възгласи: "Линейката е с нас". Междувременно има и минувачи, които изразяват неодобрението си към шестващите. Студентите обаче са единодушни, че не бива да отговарят на подобни нападки.

15:40 ч - Шестващите запушиха движението на кръстовището на "Васил Левски" и "Цар Симеон", като започнаха да пресичат в двете посоки пешеходна пътека. 

20131101_154253_resized

15:30 ч - Останалите около 30 протестиращи се отправиха по бул. "Васил Левски" в посока Централна гара. Три полицейски коли охраняват шествието.

13:50 ч - Протестиращи са блокирали кръстовището на "Васил Левски" и "Оборище", както и изхода на ул. "Московска" към Паметника Левски. Има масирано полицейско присъствие. Полицията не допусна хората да блокират и бул. "Дондуков" и кръстовището на "Дондуков" и "Васил Левски".

В сградата на НС са останали малко депутати. Колегите и  напускат сградата и района около нея, вероятно откъм ул. "Раковски" и "Московска".

13:45 ч - Живата верига се разкъсва.

13:35 ч - Жени развяха националното знаме през прозорец от сградата на парламента. Залепиха и надпис "Оставка". Засега не е ясно кои са авторите на акцията, но флагът бързо бе прибран.

13:30 ч - Шествието е спряно на "Раковски". Протестиращите не успяват да минат през полицейската блокада. Униформените са с каски.

13:20 ч - Живата верига вече загради и бул. "Дондуков". Полиция спря протестиращите на ул. "Раковски".

13:05 ч - Междувременно живата около парламента расте. Блокиран е почти целият периметър - от БАН до "Оборище". По-рехаво е присъствието само откъм "Раковски" и "Московска". Хора продължават да се присъденяват. Протестиращите са решени да направят пълен кръг и да не допуснат извън него депутатите, които в момента заседават в Народното събрание.

13:00 ч - Протестиращите пяха химна пред парламента. После се хванаха за ръце и направиха жива верига около сградата.

12:50 ч - Камбаните на храм-паметника "Ал. Невски започнаха да бият. Мъж се покана на камбанарията и развя българския флаг.

12:45 ч - На паметника Цар Освободител преподаватели от Философския факултет издигнаха транспаранта с призив "Събудете се", а после слязоха с викое "Довиждане", отправени към Народното събрание.

12:30 ч - Студентите сложиха бели ленти на очите си.

11:40 ч - След речите шествието тръгна от Ректората и премина покрай Народната библиотека и продължи към паметника "Левски", където множеството пя "Тих, бял Дунав". Студентите тръгнаха към "Дондуков", протестиращи имаше и на "Московска". 

След това хората се отправиха към Народното събрание. 

11:20 ч - Преподавателите говориха на стъпалата между фигурите на Христо и Евлоги Георгиеви. Те опънаха голям транспарант с надпис "Университетските преподаватели призовават "Събудете се!". 10-ина минути по-късно от окупирания Ректорат излязоха стотици студенти, за да чуят думите им. 

Първи микрофона взе доц. Александър Кьосев, преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ:

"Не сме малко. Просто хората, които смеят да говорят, са малко. Хората, които искат да говорят, но не смеят, са повече. Още повече, за съжаление, са хората, които не могат да говорят. Защото българското общество така се е разпаднало, че огромна прослойка от българското население са загубили социален глас. Те не могат да формулират истински чувствата и мислите си. Ние трябва да им помогнем.

Приятели, граждани студенти, ние  не сме нито красивите, нито софиянци, нито хората, които обичат жълти павета, нито богатите, нито средната класа. Ние сме възмутени граждани. В този смисъл е и политическият характер на този протест. Той е политически наистина, но не защото подкрепя ГЕРБ или НДСВ или която и да е друга партия. А защото се занимава с основанията на политическото. За да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина. За да могат избирателите да избират тези, които наистина ги представляват, а по-късно управляват, те трябва да могат да им имат доверие. А ние видяхме как избираме едни, а ни управляват други. И затова протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани. Той е политически в смисъла, в който морал и политика съвпадат. Там, където обществото става общество. Българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа. Ето срещу това протестираме.

Искам да предложа да сменим омръзналия на всички вик "Оставка", защото той е насочен само и единствено към правителството. Какво да кажем за парламента и неговите циркове, за Конституционния съд и неговите циркове? Какво да кажем за здравната система? Коя българска институция функционира нормално? Досега Университетът функционираше нормално и ще продължи да функционира нормално - ние сме гарант за това. Но нека да сменим логото и да кажем: "Така повече не може!" Благодаря Ви."

Думите му бяха посрещнати със скандирания "Ние сме с вас!".

След него говориха доц. Радка Влахова и студенти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!