Quantcast

Шествието "Събудете се" стигна до "Сточна гара" (снимки + видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 01 ноември 2013 в 18:01 10107 10

Шествието

Хиляди граждани се отзоваха на призива на преподавателите и дойдоха в 11 ч. пред Ректората, откъдето тръгна шествието под мотото "Събудете се".

В началото хората бяха около 800. Постепенно мястото се изпълни с все повече хора. В шествието след речите на преподаватели и студенти се включиха хиляди. Сред тях бяха протестиращите от УНСС, ПУ, НХА и други вузове.

Протестиращите опитаха да направят жива верига, така че да попречат на депутатите да напуснат Народното събрание. Периметърът за сигурност около парламента обаче бе прекалено широк, организацията на полицията беше добра и демонстрантите не успяха да препречат всички изходи.

Булевард "Васил Левски", в участъка пред СУ бе блокиран. Около 15 ч. - час след края на работния ден за депутатите, на кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" се събраха около 50 полицаи - приблизително колкото демонстрантите, блокирали кръстовището. Те обявиха, че имат нареждане да разчистят участъка и предупредиха, че ще използват сила, ако протестиращите се възпротивят. 

Студентите бяха изтласкани до пешеходната пътека пред СУ, където започнаха да пресичат, за да запазят контрол над платното. Вижте видео от полицейската акция:

Тонът между протестиращи и полицаи се запази добър и студентите се качиха на тротоара. Те продължиха шествието си по бул. "Васил Левски" в посока "Сточна гара". През цялото време те бяха "ескортирани" от пет полицейски мотора, една патрулна кола и два джипа.

Към 15.40 ч. студентите стигнаха до кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Симеон", където има пешеходна пътека. Те слязоха по нея и за кратко задръстиха движението. Патрулиращите край тях полицаи слязоха от колите си и започнаха да регулират движението.

Малко преди 16 ч, младежите стигнаха до Бърза помощ на пл. “Сточна гара” и поеха по обратния път към Университета. Човек от екипа на минаваща покрай тях линейка им показа с жест, че подкрепя протеста им. Чуха се одобрителни възгласи: “Линейката е с нас”. Междувременно има и минувачи, които изразяват неодобрението си към шестващите. Студентите обаче са единодушни, че не бива да отговарят на подобни нападки.

Към 16.10 ч. протестиращите стигнаха до ул. "Московска" и изненадващо завиха по нея. На кръстовището с ул. "Дунав" те опитаха да поемат към пл. "Александър Невски", но полицаите ги спряха. Последва кратка разправа между студентите и полицията. Служителите на реда обясниха, че не могат да допуснат студентите към храм-паметника, защото той попада в зоната за сигурност около Народното събрание. Студентите възразиха, че това е в разрез с гражданските им права и се заканиха да потърсят справедливост. Въпреки това до сблъсъци не се стигна и демонстрантите се отправиха към Ректората.

Около 16.30 ч. те се присъединиха към студентската блокада на кръстовището между булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 23:08

лузър еми както е казал конфуци я камилата я камиларя юслес

01.11 2013 в 22:45

Мне, ще ви дигнем една платформичка в морето и ще ви пратим, да ви гледаме сеира, как точно ще живеете, без да има кой да скубете и крадете! Аз лично ви давам 1 месец, преди шопарите да оглозгат балъците, като тебе.

01.11 2013 в 21:44

пуснах си малко стрийма даваха точно пред бнт – направо не е истина – десетина ОТРЕПКИ буквално декласирани типове лумпени пиян друсан луд и т.н.абе толкова жалка гротескна картинка скоро не бях гледал добре че го дават на живо да се види какво менте протест е това тия хора не само че са платени но и са събрани от дъното на обществото социална помия чак полицаите им беше смешно

01.11 2013 в 21:06

В лагери ли ще ги пращаш "деградиралите цигани, скинари и пенсиори-комунисти", или направо в газовата камера? Кой си ти? Протестор? Оркупатор? Фашист.

01.11 2013 в 20:41

=== ТРОЛ!!! ===

01.11 2013 в 20:35

ахАХахаХАХхАа ... много ми харесва как никой не им обръща внимание на тези деградирали комуняги по-горе (изключвам адекватните коментари от това определение разбира се) ... то така и трябва да бъде, нека да игнорираме тази част от населението, които ги тресе комунистическа треска и техните събратя протестиращите роми ... и останалата част от адекватното население ще си живеем много добре без да се разправяме за очевидни неща и най-накрая ще вземем да подобрим икономическото състояние на държавата ... тази странна клоака от деградирали цигани, скинари и пенсиори-комунисти към нищо добро не ни води :)

01.11 2013 в 20:06

Очаквам от "интелигентните" ОРКО-УРКОпиращи студенти да обяснят на по-простоватите следното фактическо противоречие: Те протестират срещу сегашните управляващи, защото били представители на малцинството. Т.е. както е според демократичните правила, трябва да управлява мнозинството и останалите да се съобразяват с него.

Защо тогава те неистово настояват цялото общество и непротестиращите студенти /които са многократно повече от тях/ да се съобразяват с желанията на тяхното малцинство? Оставям настрана другия натрапващ се въпрос: След като са толкова умни, защо за 4 месеця не успяха да оформят поне няколко конкретни разумни искания към управляващите, които наистина да доведат до някаква реална промяна?

Истеричното викане "оставка" и писъците на вувузели омръзна на всички нормални българи, защото обслужва онези, които се надяват на поредната рокада във властта. "Да си идат вашите (БСП, ДПС, Атака), и да дойдат нашите (ГРОБ и Развеселителния Блок)!" Е, тоя филм вече сме го гледали.

01.11 2013 в 19:47

Леле, такъв масов протест не съм виждал! Протестите от 1996-97 ряпа да ядат пред тези легиони днес пред и в СУ! Само ГЕРБ на власт!!!
ПС - в малко по-нисичък тон, да кажа, че би било прекрасно, ако се възстанови чл.1 от Конституцията на НРБ, но в редакция за ГЕРБ. Проф. Близнашки ще даде най-добър съвет по въпроса.

01.11 2013 в 19:36

И кво сааа...зе нещо малко да спада ентусиамът, не се получи блокада на НС, полицията бързо разчиства кръстовища, гражданите все по-трудно търпят произвола на незаконно шестващите герберасти? Тиквата и Цвъки през ден в следствието? Примката май се затяга? Аха, кой ми сра в в гърненцето, хахаха...

01.11 2013 в 18:13

Браво, студенти, браво, граждани! От 4 месеца се чувствам събудена :-) ОСТАВКА И УСПЕХ (за съжаление, съм в Русе) :-)