Шествието "Събудете се" стигна до "Сточна гара" (снимки + видео)

Елица Мартинова 01 ноември 2013 в 18:01 11194 10

Шествието
Шествието "Събудете се" стигна до пл. "Сточна гара"

Хиляди граждани се отзоваха на призива на преподавателите и дойдоха в 11 ч. пред Ректората, откъдето тръгна шествието под мотото "Събудете се".

В началото хората бяха около 800. Постепенно мястото се изпълни с все повече хора. В шествието след речите на преподаватели и студенти се включиха хиляди. Сред тях бяха протестиращите от УНСС, ПУ, НХА и други вузове.

Протестиращите опитаха да направят жива верига, така че да попречат на депутатите да напуснат Народното събрание. Периметърът за сигурност около парламента обаче бе прекалено широк, организацията на полицията беше добра и демонстрантите не успяха да препречат всички изходи.

Булевард "Васил Левски", в участъка пред СУ бе блокиран. Около 15 ч. - час след края на работния ден за депутатите, на кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" се събраха около 50 полицаи - приблизително колкото демонстрантите, блокирали кръстовището. Те обявиха, че имат нареждане да разчистят участъка и предупредиха, че ще използват сила, ако протестиращите се възпротивят. 

Студентите бяха изтласкани до пешеходната пътека пред СУ, където започнаха да пресичат, за да запазят контрол над платното. Вижте видео от полицейската акция:

Тонът между протестиращи и полицаи се запази добър и студентите се качиха на тротоара. Те продължиха шествието си по бул. "Васил Левски" в посока "Сточна гара". През цялото време те бяха "ескортирани" от пет полицейски мотора, една патрулна кола и два джипа.

Към 15.40 ч. студентите стигнаха до кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Симеон", където има пешеходна пътека. Те слязоха по нея и за кратко задръстиха движението. Патрулиращите край тях полицаи слязоха от колите си и започнаха да регулират движението.

Малко преди 16 ч, младежите стигнаха до Бърза помощ на пл. “Сточна гара” и поеха по обратния път към Университета. Човек от екипа на минаваща покрай тях линейка им показа с жест, че подкрепя протеста им. Чуха се одобрителни възгласи: “Линейката е с нас”. Междувременно има и минувачи, които изразяват неодобрението си към шестващите. Студентите обаче са единодушни, че не бива да отговарят на подобни нападки.

Към 16.10 ч. протестиращите стигнаха до ул. "Московска" и изненадващо завиха по нея. На кръстовището с ул. "Дунав" те опитаха да поемат към пл. "Александър Невски", но полицаите ги спряха. Последва кратка разправа между студентите и полицията. Служителите на реда обясниха, че не могат да допуснат студентите към храм-паметника, защото той попада в зоната за сигурност около Народното събрание. Студентите възразиха, че това е в разрез с гражданските им права и се заканиха да потърсят справедливост. Въпреки това до сблъсъци не се стигна и демонстрантите се отправиха към Ректората.

Около 16.30 ч. те се присъединиха към студентската блокада на кръстовището между булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!