Национален протест на пътни строители блокира движението в няколко градове в страната

OFFNews 29 септември 2021 в 18:32 2589 2

Снимка БТА/Георги Генчев

Национален протест на служители от пътностроителни фирми блокира движението в няколко български градове заради неизплатени заплати. Демонстрации се проведоха в София, Благоевград, Пазарджик, Бургас, Велико Търново, Русе, Пловдив, Хасково. 

Във вторник следобед се проведе заседание за намиране на решение на проблемите в пътностроителния сектор. Беше създадена и работна група по разпореждане на премиера Стефан Янев. Въпреки че след заседанието зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков заяви, че "държавата е готова с предложение за решаване на казуса", протестите, организирани от браншовата камара „Пътища“, не бяха отменени.

Миналата седмицата регионалният министър Виолета Комитова обясни, че МРРБ изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв.

"Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен", бе категорична тя.

Комитова призова от браншовата камара да кажат по кои обекти работят, дали са спирали да строят и дали има намеса на служебното правителство.

В София работниците блокираха движението в триъгълника на властта. Според протестиращите вече 5-ти месец не са им изплащани заплати. 

"Не се извършва и никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата у нас. Спряна е и подготовката за предстоящия зимен сезон", казват от браншовата камара.

Работниците носиха сигнални жилетки, а някои от тях - и каски, предаде бТВ. Протестиращите издигнаха плакати, на които пишеше: "200 000 служители или 200 000 безработни, кое избирате?" и "Държава без пътища няма". 

Протест блокира и Аспаруховия мост във Варна за около час. Протестиращите струпаха тежка техника на моста, съобщава БНР. Изходът на Велико Търново към Прохода на Републиката също бе блокиран. Протести имаше и в Благоевград, Пазарджик и Бургас.

В Пазарджик тежки машини блокираха входа откъм магистрала "Тракия". От полицията организираха обходни маршрути. В момента движението вече е възстановено.

В Благоевград организаторите обясниха, че лятното поддържане на пътищата и почистването им е спряло преди три месеца. Според тях има реална опасност зимното поддържане да бъде спряно.

Едното платно на пътя в Бургас, където се строи северният обходен път на града, също беше блокиран. "30 млн. лева са задълженията на Пътната агенция към пътностроителните фирми в Бургаска област", казаха от камарата. 

За 15 минути около 200 работници спряха движението по международния път Русе-Свиленград. Образуваха се километрични опашки от тирове и леки автомобили. До инциденти не се стигна.

Околовръстното на Пловдив също бе блокирано. Полицаи отбиваха движението по обходен път. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!