Браншовата камара ''Пътища'' излиза в сряда на протест в цялата страна

OFFNews 28 септември 2021 в 21:22 1910 1

Стефан Чайков и Валентин Граматиков след работната среща

Камара "Пътища" излиза в сряда на протест в цялата страна, за да поиска от държавата перспектива за бранша. Това съобщи пред БТА председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков.

Протести ще има във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София демонстрантите ще се съберат пред Министерския съвет от 16 до 17 ч. Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме, каза Чайков.

Във вторник следобед имаше заседание на работна група, създадена по разпореждане на премиера за намиране на решение на проблемите в пътно-строителния сектор.

Въпреки че след заседанието зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков заяви, че "държавата е готова с предложение за решаване на казуса", протестите, организирани от браншовата камара „Пътища“, не се отменят.

„Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция "Пътна инфраструктура", не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности“, твърди Стефан Чайков.

По думите му проблемът е сложен и никой не е очаквал днес да се постигне окончателно решение.

Той обаче изтъкна, че работната група от страна на администрацията е свършила доста работа и вече има предложение, което трябва да бъде огледано от юридическата му страна от юристите на камарата, за да се даде становище доколко то е приемливо за бранша.

Държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков на брифинг след заседанието на работната група.

Той благодари за проявеното разбиране от страна на бизнеса във връзка със случващото се и за напредването на преговорите:

"Получихме уверение от председателя на управителния съвет на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков, че бизнесът е готов да се справи с подготовката за зимата и зимното поддържане, така че зимата няма да ни изненада. Скоро ще подпишем споразумение с ББКП, за да решим проблемите. Предложението по отношение на бъдещите съвместни действия трябва да бъде приемливо и за двете страни", каза регионалният заместник-министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови