Гневът на България: ден четвърти (видео)

OFFNews 17 юни 2013 в 18:39 43720 54

Гневът на България: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов
Гневът на България: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов

Тази нощ OFFNews.bg проследи на живо протестите в София и цяла България:

01:11 ч. - София - Протестиращите пред централата на "Атака" вече си тръгват. Останаха малки групички демонстранти. Движението по "Дондуков" вече е пуснато. Около 200 активисти на "Атака" обаче остават пред централата на партията.

00:28 ч. - София - Игра на нерви пред централата на "Атака". Въпреки че са останали по около 200 души и от двете страни на полицейския кордон, активистите на "Атака" и демонстрантите срещу Сидеров не си тръгват и продължават със скандиранията.

00:17 ч. - София - Алфа ТВ - партийната телевизия на "Атака"- допълнително нагнетява напрежението като съобщава, че сред демонстрантите има хора, които са склонни "дори и да убиват". 

00:10 ч. - От централата на "Атака" изнасят пици, за да нахранят активистите на националистическата формация. От другата страна на барикадата са останали около 300 души.

00:05 ч. - София - 8 души са пострадали при протеста пред централата на "Атака".  Преди минути хвърлена бутилка повали един от протестиращите. Пострадал от хвърлена бутилка е и депутатът от "Атака" Кристиян Димитров. Повечето от пострадалите са с контузии на главата. Момиче от демонстрантите също е било ударено от хвърлена бутилка.

23.35 ч. - Волен Сидеров държи реч пред демонстрантите. Той обвини пристигналите демонстранти, че са провокатори, които провалят разрешения от Общината митинг на "Атака". Тези млади хора са заблудени, това са хулигани, това не са мирни граждани. Става дума за поръчкови агитки, заяви Сидеров.

23.00 ч. - Напрежението ескалира. Най-малко трима са пострадали при протеста пред централата на "Атака". Репортер на Дартс нюз е ударен по главата от бутилка. По информация на БНР пострадал е и депутатът от "Атака" Кристиян Димитров. Пострадал е и един жандармерист.

22.40 ч. - София, Дондуков - Раковска - Към протестиращите летят бутилки, пълни с камъни. Жандармерията е направила буферна зона, за да не се стигне до директен сблъсък. Най-малко трима души са пострадали от хвърлените бутилки.

22.30 ч. - София, край Света София - Когато демонстрантите започнаха да викат към полицията "Защо пазите Сидеров?", полицаите свалиха каските си, а момичетата започнаха да ги прегръщат.  Демонстрантите подариха флагчета с националното знаме на полицаите. 

22:15 ч. - София - Единствено преградата на жандармерията опазва демонстрантите и активистите на "Атака" от директен сблъсък. Полицаите са в пъти повече, отколкото пред БСП и ДПС. Множеството скандира "Волен, Волен - к*рва на Местан. Волен се обряза! Волен е прасе - Бареков го е*е"

22:00 ч. - София - Шествието потегли към централата на "Атака".  Протестиращите скандират "Волене, идваме", "Волене, к*рво" и "Волен и Доган - гаджета. Горчиво!"

 

 

 21: 50 ч. - София - Секунди тишина и демонстрантите запяха българския химн пред централата на ДПС.

21:47 ч. - София - Протестиращите освиркаха централата на БСП на ул. „Позитано” 20. Те скандираха „Оставка”, „Червени боклуци” и „Кой не скача е червен”

21.45 ч. - София - Без инциденти и нарушения на обществения ред протичат протестите в София, съобщават от пресцентъра на МВР. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града, твърдят от столичната полиция. 

21.40 ч. - София - Около 300 активисти на „Атака” блокират пътя към централата на партията в София. Блокирани са улиците „Г. С. Раковски”, „Врабча”, “Московска” и бул. “Дондуков”. Част от атакистите носят дървени палки, които за оправдание пред репортерите определят като “поставки за знамената” на партията. Репортер на OFFNews.bg забеляза, че в последния час в централата на партията постоянно влизат и излизат снажни активисти на "Атака".

21:25 ч. - София - Шествието преминава по бул. "Витоша"

20: 55 ч. - София - Част от протестиращите блокираха бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Фритьоф Нансен”. Демонстранти са насядали върху трамвайните линии.

20: 25 ч. - София - Шествието се отправя към НДК

20:14 ч. - София - Множеството вече е над 20 000 души. Демонстрантите се отправят към Орлов мост.

19:57 ч. - София - Рула тоалетна хартия летят по сградата на парламента.

 

 

19:55 ч. - София - Над 15 000 демонстранти скандират "Оставка" и "Мафия" пред Народното събрание. 

19:50 ч. - Пловдив - Над 3000 демонстранти протестираха пред централата на „Атака” в Пловдив. След това протестиращите преминаха по главната улица. Лозунги против БСП прозвучаха и пред централата на социалистите в града.

 19.46 ч. - София - Активисти на „Атака” заградиха пътя към централата на партията в София. Блокирани са улиците „Г. С. Раковски” и „Врабча”. Целта - демонстрантите да не достигнат до централата на „Атака”.

19.45 ч. - София - Над 15 000 демонстранти потеглиха към Народното събрание. 

19:40 ч. - Варна - Над 1000 души участват в протеста във Варна. Те отново се събраха пред сградата на общината и блокираха движението за около 20 минути. Разликите от предишните дни са две: полицаите са много по-малко, отколкото досега и това предизвиква конфликти с шофьорите при непрекъснатите блокади на централни улици; втората разлика е, че днес за пръв път масово се вика и срещу ГЕРБ, за да няма съмнения, че протестът е организиран от бившите управляващи. Отново спирки на протеста са офисите на БСП, ДПС и “Атака”. За пръв път се чуват скандирания да се тръгне и към партийната централа на ГЕРБ.

19: 35 ч. - София, Позитано 20 - Около 40 социалисти се събраха пред централата на БСП на протест срещу Станишев. Червеният депутат Георги Кадиев заяви, че настоява за оставката единствено на Станишев, а на Орешарски трябвало да се даде шанс да спаси правителството.

 

 

19:10 ч. - София - Надписите на плакатите са все по-изобретателни: "От лява лъжа и лява резба изходът е десен"; "Корпоративна банда", "Орешарски, похарчиха те", "Волен за Гинес - най-голям капут". Към множеството не спират да се присъединяват още демонстранти.

19:00 ч. - София -  В самото начало на протеста множеството пред Министерски съвет е над 10 000 души.

Четвърти ден демонстранти се събираха по улиците на градовете в цяла България, за да изразят недоволството си от управлението на кабинета „Орешарски“.

Само месец след парламентарните избори, проведени на 12 май, цяла България се вдигна на крака срещу новото правителство. Поводът за гнева на хората стана избора на медийния магнат Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Над 10 000 души само в София и хиляди из цялата страна се стекоха на протест в петък, часове след като депутатът на ДПС оглави ДАНС. В резултат на гражданската позиция в събота Пеевски изрази готовност да се оттегли в отворено писмо.

Премиерът Орешарски и лидерът на БСП Станишев, които ден преди това стояха категорично зад кандидатурата му, също смениха позицията си. Това обаче не успокои хората, които насочиха гнева си срещу кабинета, който е издигнал Пеевски.

Само за няколко дни протестите в цяла България се разраснаха, а гневът се насочи срещу всички парламентарно представени партии.

„Протестираме срещу назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже. Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия“, пише в групата на протеста във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!