Протестът на "Атака" бил незаконен

18 юни 2013 в 11:13 2489 1

Напрежението пред централата на
Напрежението пред централата на "Атака" ескалира. Снимка: Булфото

Снощният протест на "Атака" не е бил регламентиран и позволен от Столична община. Това се посочва в изявление на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на общината.

От общината обясняват, че вчера е постъпило уведомление за постоянен денонощен протестен митинг, който да започне още същия ден. Според Закона за събранията, митингите и манифестациите уведомления се подават поне 24 часа преди провеждане на събитието, поради което Столична община е издала разрешение за митинг за следващия ден - 18 юни, вторник. Съгласуваният митинг е пред централата на партията на ул. „Врабча”, между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Париж” от 18 до 24 юни от 6.00 до 22 ч.

"В тъмните часове опасността за здравето и сигурността на гражданите се увеличава многократно затова моля гражданите, които участват в протестите да се съобразят с определения в закона времеви период за протест – до 22.00 часа. Събитията от последната нощ ясно показаха, че късните часове се използват за провокации, в които участват агресивни групи, които търсят сблъсък.

Уверена съм, че хората искат да запазят мирния характер на своя протест. Със своето поведение през изминалите дни те показаха, че изразяват мнението си позитивно и спокойно. Показателно за това е и участието на много семейства, заедно с техните деца. Благодаря на гражданите и че по време на шествията се отнасят с грижа и пазят своя град.

Сценариите за сблъсъци целят дискредитиране на протеста и неговата кауза. Насъскването на групи от хора едни срещу други от представители на политически партии е поведение, което не може да бъде оправдано.

С моя заповед, СДВР осигуряват обществения ред и сигурността на гражданите при масови мероприятия. Благодаря на столичните полицаи за усилията и грижите им да запазят мирния характер на протеста и да не допуснат сблъсъци.

Нека гражданите да не се поддават на провокации, които идват от различни страни и целят да опорочат протеста им", се казва в изявлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови