Сприятеляването на протеста с полицията

18 юни 2013 в 16:52 15457 10

Сприятеляването на протеста с полицията: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов
Сприятеляването на протеста с полицията: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов

Мирните граждански демонстрации, нарушавани само от провокациите около "Атака", доведоха до трогателно сприятеляване на протестиращите с полицията.

Още от началото на протестите напрежението между униформени и демонстранти бе стопено. На 15-и вечерта, когато протестното шествие стигна "Позитано" 20, завари двоен полицейски кордон около партийната централа. Освен скандирания срещу БСП се чуваха и "Еничари", "Свалете каските", "Кого пазите?!". Малко по-късно същата вечер полицаите посрещнаха шествието пред централата на "Атака" вече със свалени каски, сложени на тротоара. Протестиращите отвърнаха с аплодисменти.

По време на четвъртия ден от протестите отношенията дотолкова се "затоплиха", че когато демонстрантите започнаха да викат към органите на реда “Защо пазите Сидеров?”, полицаите отново свалиха каските си, а момичетата започнаха да ги прегръщат.  

Снощната среща на протестиращите с полицията бе особено показателна. Двойният полицейски кордон, който разделяше атакистите от протестиращите младежи, прояви нескрита симпатия към протеста. За разлика от колегите си откъм централата на "Атака", които бяха в пълно бойно снаряжение, тези откъм "Дондуков", които бяха с лице към демонстрантите, свалиха шлемовете си в израз на взаимно доверие. Последва трогателна сцена: гражданите подариха флагчета с трикольора на полицаите. 

Много от младежите се здрависваха с униформените и разговаряха през цялото време с тях. Малко преди полунощ полицията прецени, че е нужно подкрепление заради нестихващите закани и замеряния с бутилки от двете страни на барикадата. Колоната от двайсетината нови униформени бе посрещната с овации от протестиращите и викове "Браво".

След полунощ, видимо изморен, един от полицаите се обърнал към момиче в групата: "Хайде, моля ви, тръгвайте си, по-умни сте", разказа свидетелка на случката.

Веднага след това в социалните мрежи заваляха похвали към поведението на униформените, които през по-голямата част от протестите са без каски и шлемове.

Започна дори инициатива "Как да се отблагодарим на българските полицаи", в която потребители споделят своите идеи. 

"Някой има ли рационална идея за това как символично да благодарим на тия мъже от охранителна полиция и жандармерията, защото до този момент изтърпяват стоически всичко", пише Илиян Стоянов. Самият той предлага в "Туитър" да се създаде хаштаг #hugacopday (да прегръщаме полицаите). Друга идея е по време на протестите хора с мегафони да призовава за 20 секунди овации за полицаите. "Важното е полицаите да знаят, че е насочено към тях, затова че си вършат до момента работата професионално", пише авторът.

Антони Ставрев на свой ред предлага демонстрантите да оставят на оградата цветя и надписи "благодарим ви".

Трети предлага протестиращите да се разотиват към 22 ч, за да не се удължават прекалено много смените на полицията.

Други хора споделят, че просто на тръгване от протеста пожелавали на униформените "Лека работа!"

Има и предложение пожелания, благодарности и снимки да се изказват във Фейсбук групата на синдиката на МВР (https://www.facebook.com/sfsmvr).

Тв водещият Митко Павлов пък подхвърли идеята който има възможност да купи малка бутилка минерална вода за жандармеристите и полицаите, които дежурят в жегите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!