Сприятеляването на протеста с полицията

Последна промяна на 18 юни 2013 в 16:52 14102 10

Сприятеляването на протеста с полицията: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов
Сприятеляването на протеста с полицията: ден четвърти Снимки: Сергей Антонов

Мирните граждански демонстрации, нарушавани само от провокациите около "Атака", доведоха до трогателно сприятеляване на протестиращите с полицията.

Още от началото на протестите напрежението между униформени и демонстранти бе стопено. На 15-и вечерта, когато протестното шествие стигна "Позитано" 20, завари двоен полицейски кордон около партийната централа. Освен скандирания срещу БСП се чуваха и "Еничари", "Свалете каските", "Кого пазите?!". Малко по-късно същата вечер полицаите посрещнаха шествието пред централата на "Атака" вече със свалени каски, сложени на тротоара. Протестиращите отвърнаха с аплодисменти.

По време на четвъртия ден от протестите отношенията дотолкова се "затоплиха", че когато демонстрантите започнаха да викат към органите на реда “Защо пазите Сидеров?”, полицаите отново свалиха каските си, а момичетата започнаха да ги прегръщат.  

Снощната среща на протестиращите с полицията бе особено показателна. Двойният полицейски кордон, който разделяше атакистите от протестиращите младежи, прояви нескрита симпатия към протеста. За разлика от колегите си откъм централата на "Атака", които бяха в пълно бойно снаряжение, тези откъм "Дондуков", които бяха с лице към демонстрантите, свалиха шлемовете си в израз на взаимно доверие. Последва трогателна сцена: гражданите подариха флагчета с трикольора на полицаите. 

Много от младежите се здрависваха с униформените и разговаряха през цялото време с тях. Малко преди полунощ полицията прецени, че е нужно подкрепление заради нестихващите закани и замеряния с бутилки от двете страни на барикадата. Колоната от двайсетината нови униформени бе посрещната с овации от протестиращите и викове "Браво".

След полунощ, видимо изморен, един от полицаите се обърнал към момиче в групата: "Хайде, моля ви, тръгвайте си, по-умни сте", разказа свидетелка на случката.

Веднага след това в социалните мрежи заваляха похвали към поведението на униформените, които през по-голямата част от протестите са без каски и шлемове.

Започна дори инициатива "Как да се отблагодарим на българските полицаи", в която потребители споделят своите идеи. 

"Някой има ли рационална идея за това как символично да благодарим на тия мъже от охранителна полиция и жандармерията, защото до този момент изтърпяват стоически всичко", пише Илиян Стоянов. Самият той предлага в "Туитър" да се създаде хаштаг #hugacopday (да прегръщаме полицаите). Друга идея е по време на протестите хора с мегафони да призовава за 20 секунди овации за полицаите. "Важното е полицаите да знаят, че е насочено към тях, затова че си вършат до момента работата професионално", пише авторът.

Антони Ставрев на свой ред предлага демонстрантите да оставят на оградата цветя и надписи "благодарим ви".

Трети предлага протестиращите да се разотиват към 22 ч, за да не се удължават прекалено много смените на полицията.

Други хора споделят, че просто на тръгване от протеста пожелавали на униформените "Лека работа!"

Има и предложение пожелания, благодарности и снимки да се изказват във Фейсбук групата на синдиката на МВР (https://www.facebook.com/sfsmvr).

Тв водещият Митко Павлов пък подхвърли идеята който има възможност да купи малка бутилка минерална вода за жандармеристите и полицаите, които дежурят в жегите.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2013 в 23:44

Aбселютно си прав!!!...

22.06 2013 в 09:51

Бързо забравихте кога скачаха по главите на хората на Орлов Мост. Явно секи персонално трябва да бъде ритан и млатен с палки в главата за да разбере що за индивид е чичо У.

19.06 2013 в 13:46

Както е тръгнало средата на лятото и занапред ще се обяви за всенароден празник за плюене на управниците, защо не и за туристическа атракция с пускане на бичета борчета за вдигане на адреналина. На Орлов мост снощи нямаше нито заграждения нито кордони както миналата година, нито водни оръдия .. тук таме по двойка усмихнати полицаи по ъглите на кръстовището.. От време на време някой отгоре пусне някой бисер - и всички се втурват да го освиркват и оплюват, а работата е там че експеримента с партиите не работи, има новости, които трябва да се внедрят... Медии, които вместо сериали за губене на времето да свършат малко полезна работа. Да съберат проблемите, да намерят специалистите, които могат да ги разрешат и да продължават да поддържат права и обратна връзка между управление и народ. Журналистите в част от случаите са народните представители, задаващи съществените за момента въпроси но уви - на неподходящи за получаване на отговори фигуранти. Както и да е - УСМИХНИСЕБЕ пише по плакати тук таме..- възпитано, някак, за повдигане на настроението и всички са усмихнати ... празник е сега ... догодина пак.

19.06 2013 в 04:35

Бях там пред централата на Атака. Много плътна голяма група хора поне 500-600 души от протестиращите, отсреща Болен зад кордона непрекъснато провокираше, хвърляха бутилки, нашите им ги връщаха въобще нажежена обстановката. Отстрани една групичка от 10-15 души полицаи, по едно време получиха нареждане да отидат отпред. Веднага хората им направиха път и с ръкопляскания им дадоха възможност да минат.

19.06 2013 в 03:38

Коментар? Та той е направо излишен!

18.06 2013 в 22:54

Те и не могат, както явно знаеш. Те си изпълняват нарежданията. Каквото им спуснат шефовете като заповед - това. Могат да си позволят само символични своеволия като това с каските.

18.06 2013 в 19:53

pffff :D da gi 4erpime s krem iunak :D :D :D
<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

18.06 2013 в 17:53

Моля служителите на МВР, които четат тази статия, да споделят от какво имат нужда в тази анкета: http://www.surveymonkey.com/s/FNYQLTF

18.06 2013 в 17:50

Тва е Манол бре

18.06 2013 в 17:09

Еми те хората са си на работа. Лошото е че като стане дънданията - а тя ще стане, защото прасетата няма да пуснат кокала сами, полицаите няма да си хвърлят палките и да се присъединят към протестиращите, колкото и да им се иска!