Зелените искат държавата да защити торовите заводи пред ЕК

OFFNews 22 май 2019 в 15:56 2398 2

"Партия на зелените" иска държавата в лицето на правителството да защити торовите заводи пред Европейската комисия. Това заяви председателят на партията и водач на листата за евроизборите Владимир Николов, който се срещна с прокуриста на "Неохим" - Димитровград Стефан Димитров и с работниците.

Проблемите са тежките механизми на ЕС за опазване на околната среда, които засягат само европейските производители на торове. Докато заводите извън общността не ги спазват, съответно замърсяват и продават на дъмпингови цени. ЕС трябва да поиска външните производители и вносители да спазват европейските екологични норми. Трябва да има екологична такса при внос на торове от трети страни, каза Стефан Димитров.

Внос на торове се осъществява предимно от Русия, Украйна, Египет, Турция, Мароко, Алжир и др. Въпросът вече е повдигнат в ЕК от Малта, Словакия, Чехия, Унгария, Франция и Италия.

България също трябва да се присъедини към това искане, обяви Владимир Николов от Партия на зелените. По този начин ще бъде защитено традиционното за България производство на торове в "Неохим"-Димитровград. В завода работят 850 души, които при затварянето му ще останат без работа. Средната работна заплата в "Неохим" за 2018 г. е 1700 лв.

ЕС задължава производителите на торове да изкупуват квоти на въглеродни емисии. През последните години обаче те са поскъпнали от 5 на 25 евро за емисия. Така около 25% от себестойността на продукцията на торовия завод отива за изкупуване на емисии, обясни Стефан Димитров.

Подобни изисквания няма към производителите извън ЕС. Това са двойни стандарти, които самият ЕС налага и те трябва да бъдат премахнати, подчерта Владимир Николов, председател на Партия на зелените и водач на листата за евроизборите.

Той обеща, че предстоят срещи и с други предприятия в България от други сектори, които имат подобни проблеми.
Партия на зелените е с номер 5 в интегралната бюлетина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

23.05 2019 в 21:41

Поредните празни предизборни обещания

12860

1

newfoundland

22.05 2019 в 22:40

Евтин зелен предизборен популизъм, тъй като през другото време само пречат на бизнеса.