Здравният министър отговаря на депутатка: Няма научни данни за вредно въздействие на 5G

OFFNews 20 май 2020 в 10:48 9404 14

Няма научни данни за вредно въздействие на 5G технологиите върху здравето и околната среда. Това гласи отговорът на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутатката Елена Пешева от партия Воля "Относно съмнения за отрицателно биологично въздействие на 5G технологията върху човешкото здраве".

В актуалния си въпрос Пешева пише, че тази технология ще "изложи на постоянно облъчване цялото население, включително и децата", затова според нея трябва да се направят повече изследвания за "потенциалните отрицателни биологични ефекти". Народният представител пита предвижда ли се създаването на комисия от "безпристрастни учени и специалисти по електромагнитни полета" и как ще се извърши оценката за въздействието.

В отговора си министър Ананиев съобщава, че с негова заповед е създаден Експертен консултативен съвет, който проучва целия спектър нейонизиращи лъчения върху здравето. Националният център по обществено здраве и анализи също следи всички световни научни постижения относно въздействието на 5G технологията, където има рубрика "5 G Факти и митове", уточнява той.

„По данни на Световната здравна организация (СЗО) за оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания по отношение на наличието на неблагоприятно въздействие на електромагнитните полета върху здравето, но до момента не е установено неблагоприятно влияние върху здравето при експозиция на безжични технологии“, съобщава здравният министър Кирил Ананиев в писмения си отговор от парламентарния контрол.

Заключенията са направени въз основа на изследвания върху целия радиочестотен спектър, а някои се отнасят до честотите, които трябва да се използват от 5G. До момента много от тях са завършени и не потвърждават вредни ефекти и рискове за здравето, уточнява Ананиев.

От здравното министерство припомнят още, че страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията, за да спазят всички изисквания.

В България все още няма действащи 5G мрежи, информира министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Комисията по регулиране на съобщенията обаче издаде временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър 3,4 GHz, за да провеждат тестове трите големи мобилни оператори.

Към момента все още няма изградени и пуснати в експлоатация базови станции от пето поколение.

5G e най-новото поколение мобилни мрежи, чието внедряване някои страни започнаха през 2019 г. Очаква се те да позволят използването на широк спектър от нови приложения – телемедицина, автономен транспорт, „интернет на нещата“ и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

14

Стефан

21.05 2020 в 01:46

5Г е проблем, безусловно. Но едва ли с плътността на мощността на облъчването.
А виж истериците на всякакви теми, са проблем на социалната психиатрия вече.
Утре все някой ще разкара американците и спътниците им, въпросът е дотогава да са останали вменяеми другаде. Макар засега да не изглежда, че ще го бъде.

А питанията на кокошките, събрани от фризьорските салони, не ме интересуват.

12201

13

nali

20.05 2020 в 16:32

https://i.redd.it/sut1t6hlj0u41.jpg

Ето как преди 130 години са приемали новопоявилото се електричество. Просто човек се страхува от това, което не разбира.

10212

12

Човека

20.05 2020 в 15:53

"Независими комисии" такова чудо няма. Няма да намерите никой, който да докаже вредно въздействие на нова глобална технология помагаща за увеличаване на печалбите във всички сфери на икономиката. Слезте на земята!
"страната ни е с едно от най-рестриктивните законодателства в областта на микровълновите електромагнитни полета, което ще наложи на операторите и доставчиците на комуникационни услуги да въведат допълнителни мерки за внедряването на технологията".
Защо, ако са безопасни?
Най добрия тест ще е един палатков лагер за децата на група учени, бизнесмени и политици, твърдящи че няма никакъв проблем, за няколко седмици около една такава антена.

3810

11

Пенчо бре

20.05 2020 в 15:02

Въпрос на депутатка!
"И тя една гъска и тя една патка..." -
цитат от великия Валери Петров.

12201

10

nali

20.05 2020 в 14:10

За съжаление неглижирането на образованието и отхвърлянето на науката в последно време, особено в последните 10 години при управлението на ГЕРБ, довежда до опростачването на обществото и се стига до това такива въпроси да биват задавани в парламента.
Едно време хората се страхуваха от микровълновите фурни, без да има нито едно доказателство за вредното им въздействие, а честотите на работа това мистично 5G са далеч по-ниски.
Ако някой наистина има притеснения най-добре да проучи различните дължини на електромагнитния спектър и как те действат върху човешкото тяло.

4006

9

yetti

20.05 2020 в 13:41

Не намирам страницата със събраните научни изследвания, която наскоро гледах.

Но тук има едно интересно изследване:
http://www.radiationdangers.com/5g/study-shows-direct-correlation-between-5g-networks-and-coronavirus-outbreaks-2/

10571

8

Hissarion

20.05 2020 в 13:36

Като гледам коментарите на енженерите отдолу, разбирам че депутатката Пешева не се е озовала случайно в парламента.

3232

7

tarabata

20.05 2020 в 13:34

Демек, Израел, Белгия, част от Италия и др. са идиоти само тиквата е на ти с високочестотните излъчвания?!

25665

6

Victimized

20.05 2020 в 13:30

Няма данни за вреди понеже не са правени тестове.
Клипче от изслушване в сената на САЩ, въпросите които задава сенатор Блументал са валидни и днес.

https://www.youtube.com/watch?v=ekNC0J3xx1w&feature=emb_logo

18551

5

Нострадамус

20.05 2020 в 13:16

Tипочно по герберски тъпанарски:
Счетоводител, набеден за Здравен министър, отговаря на въпроси свързани с разпространение на електромагнитни вълни с хипервисока честота със свойства клонящи към електромагнитни излъчвания с йонизиращо действие.